Nieuwe BIV tuchtprocedure voor vastgoedmakelaars

BIV tuchtprocedures syndici en vastgoedmakelaarsHet Belgisch Instituut voor Vastgoedmakelaars, waar de meeste professionele syndici onder ressorteren, heeft een nieuwe tuchtprocedure in voege. Deze gaat in vanaf 1 februari 2018 en zal hopelijk effectiever zijn om klachten van VME's te behandelen.

 

Deadline nadert - Meer dan helft van VME's nog niet in orde met registratie syndicus in de KBO

Verplichte inschrijving van syndicus in KBOIn een van de vorige artikelen vermeldden we dat voor elke vereniging van mede-eigenaars verplicht geregistreerd moet worden wie de syndicus is. Dit moet gebeuren voor einde maart 2018. Vandaag zijn meer dan de helft van de VME's echter nog steeds niet in orde met deze verplichting!

Dubbel glas wordt 'verplicht' in uw appartement

Vlaamse dakisolatienorm voor uw appartementGezien deze vraag al een paar keer opgedoken is in het forum, publiceren we hierbij wat meer informatie over dit thema. Waar gaat het om? De Vlaamse overheid legt op dat alle woningen (dus ook appartementen) tegen 2020 verplicht met dubbel glas uitgerust zullen moeten worden. Dit geldt voor de leefruimtes en keuken, maar ook voor slaap- en badkamers (gelukkig niet voor traphallen, inkomhallen en gangen). Wat betekent dit voor uw appartement?

Eigenaars aangeklaagd voor dood van een kind in de lift van het appartement

KB uitstel liften gepubliceerd dec emberWe zijn vroeger reeds meermaals ingegaan op de verplichting van elk appartement om de liften conform de wet te maken. De eigenaars van een Antwerpse VME die dit nagelaten had staan nu terecht voor de dood van een kind. Dit toont ook dat, alhoewel er geen rechtstreekse sancties voor zijn, het gebrek aan een echte werking van een Vereniging van Mede-Eigenaars wel risico's inhoudt.

Wetsvoorstel 2017 tot aanpassing van de wet op de mede-eigendom

De laatste grote aanpassing van de wet op de mede-eigendom dateert van 2010. De ervaring heeft intussen uitgewezen wat goed werkt en waar nog verbetering mogelijk is. Daarom staat er nu een nieuw wetsontwerp van een werkgroep van minister Geens in de steigers met een vrij grondige update van deze wetteksten. Er zijn zeker een aantal welkome verbeteringen, anderzijds is aan een sommige zwakheden niet verholpen. Vooral de afdwingbaarheid moet nog steeds via de rechtbank.

Laden van elektische wagens in de garages van appartementen

Na ons vorig artikel over het opladen van elektrische fietsen in appartementen, nu een overzicht over het opladen van auto's. Zowel qua energiekosten als qua infrastructuur is dit een complexer verhaal dan voor fietsen. Maar op termijn zullen weinig appartementsgebouwen er aan ontsnappen. Op een van de volgende algemene vergaderingen zal u zeker de vraag krijgen.

Werkt de noodcommunicatie in uw lift nog, nu het 8 juni geworden is?

Elke lift in België moet verplicht voorzien zijn van een oproepsysteem zodat de passagiers iemand kunnen bereiken in geval van nood. De laatste jaren hebben veel VME's bespaard door de vaste telefoonlijn in hun liften op te zeggen en deze te vervangen door een GSM module met een (prepaid) SIM kaart, die vaak anoniem in een winkel gekocht is. In het kader van de terreurbestrijding is het echter niet meer mogelijk met anonieme kaarten te bellen. Elke SIM kaart moet nu geregistreerd worden door een fysieke gebruiker mits voorlegging van een identiteitsbewijs.

Verplichte inschrijving van syndicus in KBO (Kruispuntsbank van Ondernemingen)

Verplichte inschrijving van syndicus in kruispuntsbankHet koninklijk besluit over de inschrijving van de syndicus in de Kruispuntsbank van ondernemingen (KBO) is finaal goedgekeurd op 15 maart 2017. Vanaf nu komt er dus een centraal register van welke syndicus welk gebouw beheert. Dit geldt ook voor de vrijwillige, niet-professionele syndicus die het beheer van het gebouw waar hij zelf woont onder zijn of haar hoede neemt!

Elektrische fietsen opladen in de kelder van uw appartement

Elektrische fietsen opladen in de kelder van uw appartementIn ons appartementsgebouw krijgen we een toenemend aantal vragen over het opladen van elektrische fietsen in de kelder. Ook in andere gebouwen nemen de vragen - en discussies - over laden van fietsen en scooters toe. Indien iedereen een eigen garage heeft, met een stopcontact op een aparte elektriciteitsteller, is er natuurlijk geen probleem. Maar wat wanneer er een gemeenschappelijke fietsenstalling is en sommige eigenaars van fietsen of scooters willen of kunnen hun accu niet mee in hun appartement nemen bovenop hun zakken met boodschappen? Of er zijn vragen om stopcontacten in de garages toe te voegen. Moet de gemeenschap betalen voor het opladen van de fietsen?

Nuttige boeken over mede-eigendom

Boeken over appartementsrecht voor vrijwillige syndicus en mede-eigenaarGeregeld verschijnen er interessante boeken over mede-eigendom. Vaak zijn deze vooral geschikt voor professionele syndici en advocaten, maar er zijn er ook heel wat die voor de gewone mede-eigenaar of de vrijwillige syndicus interessant kunnen zijn. We proberen op deze pagina een overzicht aan te houden.