Wegwijs in uw appartement

Cursus nieuwe appartements-eigenaarUit onze forums blijkt dat er heel wat problemen zijn in de Vlaamse appartementsgebouwen. De syndicus krijgt vaak de zwarte piet toegeschoven, maar het blijkt ook wel dat veel misverstanden ontstaan omdat mede-eigenaars zelf de spelregels niet voldoende begrijpen. Een koper van een appartement krijgt vaak gewoon de basisakte in de handen geduwd, samen met de contactgegevens van de syndicus en daar moet hij het dan maar mee doen. Hij heeft soms geen idee van wie welke rol heeft binnen het gebouw, hoe de besluitvorming gebeurt en hij stelt zich vragen bij de kosten die hem aangerekend worden.

Dit alles zorgt voor niet enkel voor een minder goed beheer, maar ook wantrouwen en weigeringen tot betaling vanwege sommige eigenaars. Op termijn leidt dit tot een verziekte sfeer en financiële discussies in menige vereniging van mede-eigenaars.

Wegwijs nieuwe mede-eigenaar ToCDaarom hebben we nu een wegwijs voor de nieuwe mede-eigenaars gemaakt, waar we elke nieuwe eigenaar (maar ook bestaande eigenaars) van een appartement in een kwartier en in eenvoudige taal een kort overzicht geven van hoe een mede-eigendom nu precies werkt. Hiermee heeft een appartements-eigenaar een basisbegrip van hoe alles in elkaar zit en kan hij verder gericht op zoek naar meer gedetailleerde informatie, in onze artikels of elders.


U kunt deze link ook aan vrienden met een appartement of aan andere mede-eigenaars binnen uw gebouw mailen (of via het Facebook/Twitter icoontje helemaal links op uw scherm).
Het kan de verstandhouding alleen maar verbeteren.
Opmerkingen en suggesties voor de inhoud kunt u kwijt via een reactie hieronder.

Klik hier voor de wegwijs voor de appartements-eigenaar


Gratis abonneren
Opmerking: dit artikel kan bijgewerkt worden aan de hand van nieuwe bevindingen. Als u het in de toekomst opnieuw wil lezen, bekijk dan de meest recente on-line versie. (Gebruiksvoorwaarden)

© 2010-2018 Quimmo.be

Een zeer neutrale en

Een zeer neutrale en praktische uitleg voor alle betrokkenen. Volledig, maar anderzijds zonder al te veel in detail te treden zodat het niet saai of onoverzichtelijk wordt. Zoiets zou eigenlijk bijna verplichte lectuur moeten zijn voor iedereen die iets verwerft in een mede-eigendom. Zo kunnen inderdaad een hoop discussies en frustraties vermeden worden.
Kortom, proficiat! Ikzelf zal zeker (nieuwe) mede-eigenaars wijzen op het bestaan van uw "tool".

Zeer goed uitgelegd, maar u

Zeer goed uitgelegd, maar u moet ook melden dat in de basisakte niet altijd 10000/10000 is, bijna iedere basisakte heeft afwijkingen in de verdeling van kosten en investeringen. Vb  indien er meer staanplaatsen zijn dan appartementen dus sommige eigenaars alleen eigenaar zijn van staanplaatsen en dit volledig apart in de basisakte staat en 128/128 kan zijn ipv 10000/10000 voor staanplaatsen. 
De afwijkingen zijn het moeilijkste om uit te leggen ook aan syndicussen. Onze eerste syndicus hielt met deze afwijking geen rekening en alle kosten van de staanplaatsen werd op de appartement 10000/10000 gezet,  vandaar ontslag syndicus en nieuwe syndicus genomen, de 2de syndicus heb ik zijn eerste berekening volledig moeten afkeuren omwille van dezelfde reden al de kosten van de staanplaatsen op de appartementen, heb hierzelf zware woorden mee gehad, eer hij effectief de basisakte afwijking in rekening nam. En na 3 jaar, worden nog altijd fouten gemaakt betreffende deze afwijking en moet ik dit laten verbeteren. Ik vermoed dat dit zo is met alle syndicussen. Basisakte heb ik altijd mee bij een AV, daar dit toch heel moeilijk blijkt te zijn. En de meeste eigenaars lezen en kennen de inhoud van de basisakte niet.

Als rekencommissaris contacteer ik de nieuwe eigenaars omdat ik per maand verslag uitbreng van de facturen en meestal de ex-eigenaars spontaan de nieuwe eigenaars doorsturen naar mij.  Zal zeker uw link doorgeven.
groeten




U heeft gelijk, maar er zijn

U heeft gelijk, maar er zijn nog heel wat andere zaken waar we ook niet verder in detail zijn gegaan. Mede-eigendom is vrij complex. Wat we proberen is een eerste wegwijs te zijn, waarbij de eigenaars die met een bepaald punt worstelen dan verder kunnen gaan zoeken naar meer details.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom