deelname in de algemene onkosten van dagelijks onderhoud door de huurder

2 antwoorden [Laatste bericht]
annemie
Offline

Beste,

Ik zou willen weten hoe in de meeste gevallen de deelname in de onkosten door de huurder worden geregeld. Betaalt de huurder rechtstreeks aan de syndic of wordt dat gewoonlijk geregeld onder eigenaar en huurder?
En in dat laatste geval mag de eigenaar dan zelf bepalen wat de huurder hem moet betalen of wordt een richtprijs voorgesteld?

Annemie
 

Quimmo
Offline
Tussen eigenaar en huurder

De huurder betaalt aan de eigenaar en de eigenaar betaalt aan de syndicus. De huurder heeft immers geen enkele contractuele relatie met de syndicus.

Wat de verhuurder verder aan de huurder aanrekent als kosten is redelijk vrij te bepalen, op enkele belangrijke uitzonderingen na: de onroerende voorheffing en de kosten van een makelaar om het goed te verhuren zijn steeds ten laste van de verhuurder en mogen niet aan de huurder doorgerekend worden.

Het is wel verplicht dat de kosten afzonderlijk vermeld worden, deze mogen dus niet "verstopt" zitten in de huurprijs, ook als ze forfaitair zijn. Indien de werkelijke kosten aangerekend worden aan de huurder moeten deze gestaafd kunnen worden met bewijsstukken (rekening elektriciteitsmaatschappij, jaarlijkse afrekening van de syndicus met kostenverdeling, ...).

De federale overheidsdienst justitie heeft een uitstekende en leesbare samenvatting van de huurwet uitgegeven. De brochure editie 2010 vindt u hier.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

DEGO
Offline
Doorrekenen gemeenschappelijke kosten aan de huurder
Ik meen dat de gemeenschappelijke kost voor de verzekering van het gebouw (meestal blokpolis beheerd door de syndicus) ook niet wordt doorgerekend aan de huurder.  Hij of zij moet meestal volgens de huurovereenkomst een huurdersaansprakelijkheid verzekeren (huurdergevaar). Mocht de verhuurder deze kost toch doorrekenen en bovendien de huurder verplichten een huurgevaar te verzekeren, dan zou de huurder tweemaal moeten betalen en dat kan niet de bedoeling zijn.

Met vriendelijke groeten,

DEGO