Onderhoud gemeenschappelijke delen

5 antwoorden [Laatste bericht]
Lowie
Offline
In ons gebouw worden de gemeenschappelijke delen nog steeds door de bewoners gepoetst. Helmaad komt daar de laatste tijd niet veel van terecht door de jongebewoners. Zij slaan gewoon hun beurt over. Enkele jaren geleden is er op een A.V. beslist om een poestfirma aan te stellen waneer bepaalde bewoners hun taak niet uitvoeren. De rekening zou dan gepresenteerd worden aan de eigenaar, gezien de sindicus geen overeenkomst heeft met huurders (deze zijn meestal de boosdoeners). Kan dit wettelijk? Indien ja, dan zal dit op de eerstkomen A.V. nogmaals te sprake komen. Misschien wordt er dan wel gevraagd om de ganse schoonmaak van de gemene delen (12 app.) te laten doen door een poetsdienst. Welk percentage van de stemmen moet dit halen om goedgekurd te worden? Wan er zullen uiteraard steeds tegenstemmers zijn.
Ziet Quimmo nog een andere oplossing?
naicwill
Offline
Volstrekte meerderheid
De beslissingen van de algemene vergadering worden genomen bij volstrekte meerderheid van de stemmen van de mede-eigenaars die op het ogenblik van de stemming aanwezig of vertegenwoordigd zijn, tenzij de wet een gekwalificeerde meerderheid vereist.
dwz helft van de stemmen + 1 of + 1/2

andere mogelijkheden:

http://www.quimmo.be/nl/blog/kuisen-gemeenschappelijke-delen-dienstenche...

http://www.quimmo.be/nl/kuisen-appartementsgebouw-zwart-werk
naicwill
Offline
Vorige posts op quimmo
Astrid CLABOTS oud
Offline
POETS GEMENE DELEN

Geachte


Ik begrijp goed dat men een aantal jaren geleden heeft geopteerd voor en gecombineerd systeem van

a) zelf poetsen
b) niet zelf poetsen maar wanneer het de eigen beurt is het poetsen uitbesteden aan een poetsfirma

Deze keuze met daarin de optie van onderhoud in eigen beheer is al meermaals betwist binnen VME's ... : er zijn mede - eigenaren die eenvoudigweg niet bij machte zijn om dit systeem invulling te geven (oudere mensen, verhuurders, ...).

Rechtvaardiger zou zijn dat men combineert maar de kosten ook deel onder alle eigenaren.

Weliswaar genieten zij die de poets zelf niet uitvoeren dan het voordeel van de ijver van anderen, doch zelf wél poetsen en zelf wél inspanningen leveren betreft nog altijd een eigen keuze ... Nogmaals, niet iedereen is bij machte om deze keuze te maken...

Astrid CLABOTS
VILLA JURIS ADVOCATEN

 

___________________________________________________
- Antwoord van een Quimmo.be partner
Astrid CLABOTS is advocate (www.clabotsadvocaten.be) met specialisatie in mede-eigendom

Lowie
Offline
Poetsen gemene delen
Beste mevrouw Clabots,
Bedankt voor uw opmerkingen. Bij de aankoop van onze appartementen (toen nieuwbouw) stond in de overeenkomst dat iedereen de gemene delen moest poetsen. Er staat zelfs in wie welke delen dient te poetsen. Practisch is het zo dat elke bewoner om de twee weken (de andere week is het zijn/haar buur) de kleine gemeenschappelijke hal en de trap naar beneden dient te poetsen. Er zijn drie niveaus en er zijn op elk niveau 2 bewoners. Helaas is het zo, dat de laatste jaren steeds meer bewoners (meestal jonge bewoners) hun taak niet meer doen. Ze komen bvb. binnen met zeer vuile voeten en gaar zo de trappen op. Met als gevolg dat de trappen regelmatig vol sluik liggen. Als er dan niet gepoetst wordt, dan is het niet prettig thuiskomen... Niet prettig wanneer men mensen ontvangt. Dus zijn er bewoners die noodgedwongen de poets van anderen maar mee doen. Dit is uiteraard niet de bedoeling, en die mensen worden het beu. Daarom zullen een aantal mensen op de volgende A.V. willen voorstellen dat de hele poets wordt overgedragen naar een poetsfirma. Volstaan dan de helft +1 van de stemmen om dit er door te krijgen?
Astrid CLABOTS oud
Offline
POETS GEMENE DELEN
Geachte


Een volstrekte meerderheid volstaat.

Astrid CLABOTS
VILLA JURIS ADVOCATEN 

___________________________________________________
- Antwoord van een Quimmo.be partner
Astrid CLABOTS is advocate (www.clabotsadvocaten.be) met specialisatie in mede-eigendom