professionele syndicus

6 antwoorden [Laatste bericht]
baguetje
Offline
welke kwalificaties moet een professionele syndicus ter erkenning hebben?
baguetje
chrisguillaume
Offline
Professionele syndicus
Simpel, hij moet een B.I.V. nr hebben, en om dat te bekomen heeft hij een opleiding en stage moeten doen. Of hij daarmee een bekwame syndicus is,  afwachten maar .....
 
baguetje
Offline
#1
ik las op de site van Syntra dat je dat diploma kan bereiken in een week tijd.... Met nadien nog wat stage. 

https://www.syntra-bizz.be/opleidingen/syndicus-summerschool? https://www.syntra-bizz.be/opleidingen/syndicus-summerschool?gclid=EAIaIQobChMIge2quaqa3AIVL5PtCh0JsQW7EAAYASAAEgJjF_D_BwE 

geen voorkennis vereist.... en ik die dacht dat men minstens een juristenopleiding gehad moet hebben....
baguetje
ronald de wilde
Offline
opleiding
... minstens juristenopleiding

Alsof juristen dé goede syndici zouden uitmaken, alsof zij communicatieve vaardigheden zouden bezitten, alsof zij de nodige voorkennis zouden bezitten, alsof zij .....

Voor mij, beste Baguetje, zit alles verwoord in rentmeesterschap.
Meesterschap in het beheren van een goed, met de nadruk op meester, het meester zijn. En dat omvat dus àlles wat met het goed beheren samengaat, weten waar de klepel hangt, wie is aan te spreken voor wat, met de bedoeling zorgvuldig rekenschap te geven aan de opdrachtgever (hier dus de VME). En dat omvat vooral ook, voor mij toch, een hoge graad van onkreukbaarheid, van rechtlijnigheid, van "langetermijndenken" ook en dus zeker geen kortzichtigheid.

Een syndicus met een titel van hier tot ginder, van jurist tot master in het notariaat, is geen waarborg voor goed rentmeesterschap. Heb ikzelf reeds "mogen" ervaren, 'k ben dubbel op mijn hoede als ze daarmee "uitpakken".
Dus een ex-Syntra-er kan best een prima "rentmeester" zijn!

Ron
SIEBE
Online
syndici onkreukbaar ?
Kan mij volledig vinden in de reactie van Ronald. Ik heb dezelfde ondervinding op dat
gebied. Bovendien is er ook sprake van enige belangenvermenging : zij zijn aangesloten bij hun beroepsverenigingen en tevens bij de eigenaarsvereningen. Beide kanten verstrekken hun attesten en oorkonden. Maar waarvan leven deze organisaties ??? juist hun bijdragen en lidgelden.
Is dat niet van 2 walletjes eten ?
Er zijn natuurlijk tal van goede syndici, maar ook die hun deontologie en de wetgeving aan hun laars lappen.
 
ronald de wilde
Offline
belangenvermenging
Laten we nu niet het proces gaan maken van die beroeps- en andere verenigingen en daarmee mogelijks ook de integriteit van goede rentmeesters in twijfel trekken.

Ook niet het proces van al die (verplichte) attesten en oorkonden, want eigen aan veel van die instituten. Een ernstig syndicus weet/beseft ook wel dat bijscholing nodig is, dwang om de nodige punten te verzamelen is er toch maar om het allemaal "aan de draai" te houden.
Astrid Clabots
Offline
Kwalificaties Syndicus

Geachte

Een syndicus kan zijn :

* een erkend professional, ingeschreven bij het BIV. Om deze erkenning te krijgen, dient men een vooropleiding te volgen.
Het BIV examineert voordat zij toelaat. Dit examen doet getuigen van voldoende sérieux.
* een eigenaar, in het gebouw waarin deze eigenaar is.

Opleiding  ? Men mag er, ook in functie van beoordeling van aansprakelijkheden, van uit gaan dat deze syndicus zich doet informeren over datgene wat nodig is om zijn wettelijke taak behoorlijk uit te oefenen.

Astrid CLABOTS
CLABOTS Advocaten en Bemiddelaars