Registratie als syndicus in de KBO

5 antwoorden [Laatste bericht]
mercury
Offline
Ik ben reeds enkele jaren (als gepensioneerde) syndicus-mede-eigenaar van een grote VME (50 eigenaars);vooraleer daaraan te beginnen heb ik info gevraagd aan een "ondernemingsloket" (weliswaar mondeling)betreffende mijn statuut;
Er is mij toen gezegd dat een vrijwillige mede-eigenaar syndicus niet moest aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.
Dit is herhaald bij mijn recente inschrijving in het KBO register (maart 2017).
Nu vindt de RSVZ plots dat ik (citaat) "vanaf 1.1.2015 een beroepsbezigheid als zelfstandige uitoefen in hoedanigheid van syndicus in hoofdberoep*(*na 65j)" en dat ik dus wel moet aansluiten!
Kan ik als gepensioneerde een hoofdactiviteit uitoefenen, of is dit steeds een bijberoep?
Kan ik in beroep gaan? Minstens tegen de "hoofdactiviteit, liefst ook tegen de verplichting om bijdragen te betalen als zelfstandige.
Dank voor mogelijke richtlijnen.
Astrid Clabots
Offline
syndicus - inschrijving KBO


Geachte

Ook ik hoor tegenstrijdige berichten...
In uw geval interesseert het mij waarom de RSVZ geoordeeld heeft dat het om een hoofdactiviteit gaat en niet om een "bijberoep".
Is dat op zich gemotiveerd in het schrijven dat u kreeg  ?

Astrid CLABOTS
CLABOTS Advocaten

Quimmo
Offline
Vergoeding?

Wordt u trouwens vergoed voor uw werk als syndicus, of doet u het vrijwillig?

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

mercury
Offline
Syndicus mede-eigenaar; sociale bijdragen?
Ik ontvang een vergoeding, gelijk aan deze van de vorige (beroeps)syndicus, die zijn werk niet naar behoren had gedaan.
chrisguillaume
Offline
Geachte, ik meen dat; 1; een
Geachte,
ik meen dat;
1; een "vrijwilllige" mede-eigenaar moet niet aansluiten bij een sociale kas, maar volgens mij wel als daar een vergoeding voor betaald wordt. (geen terugbetaling van onkosten als postzegels, papier enz, maar een vergoeding voor Uw werk zelf) Had U dat vermeld bij de inschrijving in KBO register ?
2; Als gepensioneerde zal U volgens mij, gezien de omvang (50 app.) wel bijdragen dienen te betalen als zelfstandige. Maar in Uw geval, als gepensioneerde, zal dit wel meevallen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de vergoedingen, min de onkosten natuurlijk. En U kan vanalles inbrengen, vervoersonkosten, computer, bureelonkosten enz.) Als "bijberoep" , weet ik niet, normaal dient er voor bijberoep een hoofdactiviteit in loondienst te zijn. Ik raad U aan naar een sociaal secretariaat te gaan, om de juiste info te krijgen. (SFDW bv) Zij kunnen U eventueel ook inschrijven.
 
Quimmo
Offline
Bevragen bij sociaal secretariaat

Zoals chrisguillaume aanhaalt moet u een hoofdberoep hebben om zelfstandige in bijberoep te kunnen zijn. Het lijkt niet te kunnen in geval van pensionering, zie ook https://www.vlaanderen.be/nl/ondernemen/een-eigen-zaak-starten/zelfstand...

U kan zich best ter dege informeren bij een sociaal secretariaat, maar op het eerste zicht wordt het dus hoofdberoep. Zoek dan best heel goed uit welke andere consequenties er kunnen zijn op het gebied van pensioen en andere sociale zekerheid. U kan dan inderdaad wel onkosten aftrekken, maar enkel voor uw activiteit als syndicus lijken de mogelijkheden me daar eerder beperkt.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom