Zijn glazen tussenschutsels gemeenschappelijk?

6 antwoorden [Laatste bericht]
Lowie
Offline
In ons gebouw zijn achteraan tussen de appartementen (gelijkvloers, eerste en tweede verdieping) glazen schutsels geplaatst omwille van de privacy tussen de bewoners. Zij zijn indertijd geplaatst toen ons gebouw werd gezet. Door de stormwind van zondag is er 1 schutsel uitgewaaid (met kader en al) en het gewapend glas is stuk gegaan, alsmede is er schade aan de muur waartegen ze geplaatst werden. Ik heb als bewoner-syndicus de eigenaars verwittigd, gezien beide a^ppartementen verhuurd worden. Ik krijg nu als antwoord : regel het maar...
Mijn vraag : zijn dit gemeenschappelijke delen? Volgens de akte staat er niets over schuttingen? Moet de syndicus opdraaien voor de hele zaak? Ik heb wel de brandverzekeraar schriftelijk op de hoogte gebracht, maar ik ben van mening dat ik me niet dien bezig te houden met de verdere afhandeling voor de twee eigenaars. Klopt dit??
ronald de wilde
Offline
stormschade
Naar mijn gevoel maken de beschreven afbakeningen (glazen panelen) deel uit van het gebouw. Ze zijn niet zelf geplaatst en moeten wellicht van een éénduidig type zijn ivm het uitzicht van het gebouw.
De schade is niet aangericht door een ME maar door de stormwind, en gedekt door de blokpolis.

Volgens mij is het de taak van de syndicus om die schade (aan het gebouw) te laten herstellen, in die mate dat het uniforme uitzicht hetzelfde blijft, en dienen die betrokken ME in deze kwestie niet tussen te komen.
De kosten ervan, na tussenkomst van de verzekeringsmaatschappij, vallen ten laste van de VME.

Ron
 
nescio1
Offline
meer inzet voor de goede zaak verwacht van syndicus-ME

Weinig assertieve houding voor een syndicus mede-eigenaar.
 
Wacht het antwoord van de verzekeraar blokpolis af.
 
Muur zal wel gemeenschappelijk zijn.
Is stormschade voorzien in de polis?
 
Mocht u zich niet enigszins actief inzetten dan zullen de huurders zeker voor de allergoedkoopste oplossing kiezen zonder zich te bekommeren om het esthetisch aspect.
 
Gevolgen voor verhuurders plaatsbeschrijving einde huur?
 
Lowie
Offline
Beste nescio 1. U hebt
Beste nescio 1.
U hebt kritiek op mijn zogezegde "weinig assertieve houding". Ik stelde deze vraag uit voorzichtigheid. Omdat er in onze akte nergens sprake is van schuttingen als gemene delen, wil ik maar weten wie zich met die problematiek dient bezig te houden. Stel dat de beide eigenaars van de appartementen waartussen de schutting stond, van oordeel zouden zijn dat dit niet hetgeen is wat ze verwacht hadden van glas, wat dan? Ben ik dan verantwoordelijk? Hetzelfde glas bestaat zelfs niet meer, wat nu? De eigenaars komen zelfs niet kijken... Wie dient de kapotte schutting van de derde etage naar beneden te halen? Ook de sindicus? Wat als het daar blijft staan en nog meer schade veroorzaakt. Een aantal eigenaars hebben me al laten weten dat ze niet zullen bijbetalen, gezien het niet in de akte vermeld staat... Uit voorzichtigheid kan ik dan maar beter de vraag hier stellen. De huurders hebben hier uiteraard geen inspraak in. Ik stel me al dertig jaar volledig ter beschikking van de bewoners (en ze kunnen dat bevestigen) en dan doet het toch pijn om te moeten lezen dat mijn houding weinig assertief is.
ronald de wilde
Offline
afhandeling
Beste Lowie,

Aangifte bij de verzekeringsmaatschappij is één, zorgen (ook voor hen) voor offerten voor herstelling is twee. Met de verzekeraar is zeker te discuteren over het esthetisch uitzicht en dus een zo goed mogelijke herstelling, dus eventueel ook van de andere glaspartijen.
'k Neem aan dat het onderhoud van die panelen (bevestiging en zo) altijd goed was en er daar geen probleem over wordt gemaakt.

Bij een te hoge kost voor een degelijke vervanging is het goed mogelijk dat u via de AV zult moeten gaan, en dus de ME's laten beslissen. Al zijn gewapende glaspartijen nu ook weer niet zo duur en aan 6%btw-tarief (wellicht)...
Ook uw maximum bedrag aan eigen interventiemogelijkheid kan belangrijk zijn om zelf tot een herstelling te (mogen) komen.
Al zou ik het in eigen handen trachten te houden, eventueel uw CvR eens aan de mouw schudden.

Succes,
Ron 
SIEBE
Offline
TUSSENSCHOTTEN
Ik sluit mij aan bij #2 van Ronald.

Heb dit in onze VME al 2 x voorgehad in het verleden.
Valt het niet onder de stormschade, dan wel onder glasbreuk.
Tussenschotten zijn ten laste van de VME, indien niet stukgemaakt door een bewoner.
Stuk gemaakt door een bewoner/mede-eigenaar ten laste van betrokkene. 
Quimmo
Offline
Meningen verschillen

Meestal is de dragende constructie gemeenschappelijk en de bekleding privatief. Over balustrades lees je al eens verschillende dingen, soms dat ze privatief zijn want geen deel van de structuur van het gebouw, vaak dat ze gemeenschappelijk zijn want deel van het uitzicht van het gebouw. Indien de panelen privatief zouden zijn, kunnen de eigenaars beslissen deze niet te vervangen en zal het gebouw er na een tijd ook niet uitzien.

Het lijkt me dat u er van uit moet gaan dat deze gemeenschappelijk zijn en als syndicus het nodige doen bij de verzekering. Ik denk dat deze ook wel snel zullen laten weten indien zij van mening zijn dat deze niet deel van het gebouw zijn.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom