Sneeuwruimen

6 antwoorden [Laatste bericht]
Dan1954
Offline
Beste
Wij wonen in een nieuw appartementsgebouw met 18 appartementen waarvan 3 van de 4 onderste appartementen een privé ingang hebben
De gebouw is gebouwd op een nieuw verkavelde bouwgrond
De promotor heeft de urbanisatie gedeeltelijk aangelegd, maar wegens enkele gebreken zijn de wegen nog niet opgeleverd aan de stad
Wij hebben geen klusjesman of dergelijke
Vraag 1: wie moet of is verantwoordelijk voor het sneeuw ruimen voor het appartementsgebouw
Vraag2: Is er een wetgeving over het ruimen van sneeuw en waar kan ik de teksten vinden

Danny 

Quimmo
Offline
Zie politiereglement en statuten van gebouw

Ik dacht dat dit meestal bepaald wordt in het politiereglement van de gemeente - kan dus verschillen tussen gemeenten, alhoewel de meeste wel op één lijn zitten. Bedenk wel dat de gemeente dit kan bepalen voor de openbare voetpaden maar niet voor het gedeelte wat op privé terrein gelegen is.

In appartementsgebouwen zijn het vaak de bewoners van gelijkvloers die verantwoordelijk zijn voor het sneeuwruimen. Kijk er ook eens de basisakte (statuten) van uw gebouw op na.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

BnL
Offline
sneeuwruimen wie?
In ons geval, een nieuwe VME, heb ik hetvolgende nagekeken:
-politiereglement: onderhoud voetpad (oa sneeuwruimen) voor rekening van "eigenaar of de medeëigenaar van het gebouw of op de personen belast met het onderhoud van de plaatsen";
-basisakte/reglement van ME: zegt hier niets over;

Ik concludeer dus dat wij nu allemaal verantwoordelijk zijn en het daarom best eens concreet afspreken.

Ik vrees dat we geen spontane vrijwilliger gaan vinden en kan me voorstellen dat het niet zomaar mogelijk is aan de AV voor te stellen dat de bewoners van het gelijkvloers dit moeten doen (ook al is dit in vele gemeenten en in vele basisakten wél zo bepaald).  Iedereen, behalve -ocharme- die op het gelijkvloers, gaat immers vóór stemmen.  Of toch?

Telkens een firma laten komen via de syndicus, gaat erg kostelijk worden en zal in de praktijk moeilijk op tijd kunnen gebeuren.

Iemand ervaringen, ideeën?
Quimmo
Offline
Het is natuurlijk moeilijk sneeuwruimen echt op te leggen

Meer nog, het gaat niet enkel om eigenaars die op de algemene vergadering vertegenwoordigd zijn, maar ook om huurders die er wel wonen maar geen stemrecht hebben. Je kan dit volgens mij enkel pragmatisch aanpakken.

Ik zou dit op de AV bespreken, maar dan eventueel via een briefje in alle brievenbussen oproepen tot vrijwilligers en de lijst uithangen in de hal zodat het ook voor iedereen duidelijk is wie zich inzet en wie niet. Zo heb je een stukje sociale druk, al zijn er altijd die er zich niets van aantrekken of zich wegsteken achter excuses. Je kan dan ook iemand zijn naam laten doorstrepen na het ruimen waarbij het de volgende keer de beurt is aan de volgende op de lijst, dan weet die het ook.

Misschien op de AV eens over brainstormen, alsook over een eventuele (jaarlijkse?) attentie voor de spontane vrijwilligers, uit naam van de VME.

Iemand nog andere suggesties?

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Kwongwahcenter
Offline
WIE????
Ik denk dat het voornamelijk gezond verstand is wat je moet hanteren, als iedereen een beetje meewerkt dan kan dit opgelost worden, indien er een oudere persoon op het gelijkvloers woont dan zou ik zeggen help elkaar een beetje, toch simpel?
Maar ja de praktijk is wel wat anders spijtig genoeg.
duif
Offline
beurtrol sneeuwruimen opnemen in huishoudelijk reglement?
Ik vraag me af of je het sneeuwruimen met een beurtrol, maar ook bv het poetsen van de gemeensch. delen in een klein appartement met een beurtrol kan opnemen in het huishoudelijk reglement. Vraag is dan natuurlijk hoe dwing je die beurtrol dan in de praktijk af?
Quimmo
Offline
Verplichten lijkt me moeilijk

Ik denk dat je het moeilijk kunt verplichten, sommige mensen kunnen het ook fysiek niet. Ga je dan ook een doktersattest verplichten en boetes uitschrijven?

Misschien wel een andere mogelijkheid: stem een clausule in het reglement dat er voor elke dag sneeuwval of kuisdag een bijdrage aan de eigenaars gerekend wordt van x €, komt dan bij het werkkapitaal van de VME. Wie sneeuw ruimt of kuist, wordt vrijgesteld van deze bijdrage. Lijkt me gemakkelijker een forfaitaire kost te rekenen en met vrijstelling te werken, dan een boete op te leggen. Is ook wel extra werk voor de syndicus, natuurlijk.

De verhuurder moet dit dan ook maar opnemen in zijn contract met de huurder, als één van de kosten bovenop de huurprijs. Zo kan je ook de huurders mee inschakelen.

Het is maar een idee, natuurlijk en gewoon gezond verstand en goede wil is nog steeds de beste aanpak. Iemand suggesties?

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom