Boekhoudplan voor de VME - Commissie boekhoudkundige normen

Dubbele boekhouding VMEEnkele maanden geleden is het koninklijk besluit over het boekhoudstelsel van een vereniging van mede-eigenaars gepubliceerd. Zo maar even twee jaar na de nieuwe wet op de mede-eigendom, die een dubbel boekhoudstelsel voor VME's vanaf 20 kavels oplegde. Nu is er ook een handig boekje gepubliceerd met een verder overzicht.


In ons recente artikel over het KB vindt u een link naar het koninklijk besluit zelf, met de precieze regels en een overzicht van alle rekeningen.

De Commissie voor Boekhoudkundige Normen heeft nu met Bulletin 63 een boekje gepubliceerd dat het boekhoudstelsel verder verduidelijkt en een aantal praktische voorbeelden geeft. Deze gaan van de aankoop van een stofzuiger tot de overdracht van werk- en reservekapitaal naar het volgend boekjaar.

Dit boekje kunt u hier downloaden.

In VME's met minder dan 20 kavels is dit boekhoudstelsel niet verplicht, maar kan het natuurlijk net zozeer in de praktijk gebracht worden. Of kunnen er eventueel ideeën uit gehaald worden.

Andere artikels over boekhouding in de VME

Rekeningstelsel eindelijk gepubliceerd Commissaris rekeningen - taakbeschrijving
Boekje commissie boekhoudkundige normen Wet op mede-eigendom - financieel beheer

 

Gratis abonneren
Opmerking: dit artikel kan bijgewerkt worden aan de hand van nieuwe bevindingen. Als u het in de toekomst opnieuw wil lezen, bekijk dan de meest recente on-line versie. (Gebruiksvoorwaarden)

© 2010-2018 Quimmo.be

Als ik goed begrijp kan er

Als ik goed begrijp kan er een Commissaris  van de rekeningen  aangesteld worden die geen lid is van de VME .  Mag ik daarvoor een boekhouder aanspreken  en wat is daarvoor een  " normale " bezoldiging ? Zal de syndicus akkoord gaan om die kosten te betalen op rekening van de mede-eigenaers ? Wie moet het akkoord tekenen met die boekhouder ?

U kunt daarvoor zeker een

U kunt daarvoor zeker een boekhouder aanspreken, we hebben geen idee van wat de bezoldigingen kunnen zijn (als u een antwoord heeft mag u hier altijd een idee van budget publiceren voor de andere geïnteresseerden).

U moet wel de procedure volgen:

  • best eerst offerte(s) vragen
  • op agenda van algemene vergadering laten zetten
  • laten stemmen

Indien gestemd, kan syndicus contract met boekhouder tekenen en zijn facturen betalen. Zonder een stemming mag de syndicus dit niet zomaar uitbesteden en betalen.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Kan boekje niet downloaden.

Kan boekje niet downloaden.
mvg
Norbert