Wegwijs in uw appartement

Cursus nieuwe appartements-eigenaarUit onze forums blijkt dat er heel wat problemen zijn in de Vlaamse appartementsgebouwen. De syndicus krijgt vaak de zwarte piet toegeschoven, maar het blijkt ook wel dat veel misverstanden ontstaan omdat mede-eigenaars zelf de spelregels niet voldoende begrijpen. Een koper van een appartement krijgt vaak gewoon de basisakte in de handen geduwd, samen met de contactgegevens van de syndicus en daar moet hij het dan maar mee doen. Hij heeft soms geen idee van wie welke rol heeft binnen het gebouw, hoe de besluitvorming gebeurt en hij stelt zich vragen bij de kosten die hem aangerekend worden.

Dit alles zorgt voor niet enkel voor een minder goed beheer, maar ook wantrouwen en weigeringen tot betaling vanwege sommige eigenaars. Op termijn leidt dit tot een verziekte sfeer en financiële discussies in menige vereniging van mede-eigenaars.

Wegwijs nieuwe mede-eigenaar ToCDaarom hebben we nu een wegwijs voor de nieuwe mede-eigenaars gemaakt, waar we elke nieuwe eigenaar (maar ook bestaande eigenaars) van een appartement in een kwartier en in eenvoudige taal een kort overzicht geven van hoe een mede-eigendom nu precies werkt. Hiermee heeft een appartements-eigenaar een basisbegrip van hoe alles in elkaar zit en kan hij verder gericht op zoek naar meer gedetailleerde informatie, in onze artikels of elders.


U kunt deze link ook aan vrienden met een appartement of aan andere mede-eigenaars binnen uw gebouw mailen (of via het Facebook/Twitter icoontje helemaal links op uw scherm).
Het kan de verstandhouding alleen maar verbeteren.
Opmerkingen en suggesties voor de inhoud kunt u kwijt via een reactie hieronder.

Klik hier voor de wegwijs voor de appartements-eigenaar


Gratis abonneren
Opmerking: dit artikel kan bijgewerkt worden aan de hand van nieuwe bevindingen. Als u het in de toekomst opnieuw wil lezen, bekijk dan de meest recente on-line versie. (Gebruiksvoorwaarden)

© 2010-2018 Quimmo.be

Beste, Dit zeer interessante

Beste,
Dit zeer interessante lectuur. Ik lees echter weinig betreffende "Het reglement van inwendige orde" (R.I.O.).
Onze syndicus wil het reglement (grondig) aanpassen. De reden is : "Het moet door de nieuwe wet van 2019".
Welke elementen door de nieuwe wet ingevoerd moeten verplicht in het R.I.O. voorkomen ?
Dank voor de reactie.
John78

Geachte, ik ben een van de

Geachte, ik ben een van de  eigenaars van gebouw van 20 appartemente.Door dat onze syndicus dikwijls wisseld en er wordt niets gedaan waren wij ongerust ,zelfs sommige mensen gestopt met betalingen.Maar wat wil laatste syndicus dat mensen betalen  na 8 jaar totaal verschillende kosten  aangezien hoeveel slaapkamers je hebt.Mijn vraag is  ,is dat normal dat je in plaats van 100 euro moet 290 maandelijkse kosten betallen??????
Mensen worden gefrustreerd  en grote haos opkomst,we zijn niet meer gelukkig in onze huizen.

Betreft: De syndicus krijgt

Betreft: De syndicus krijgt vaak de zwarte piet toegeschoven

Onze residentie had een profesionele Syndicus, 3 jaar hebben wij die zijn profesionele gang laten gaan.  Er zijn facturen van aanemers in ons gebouw gepasseert. 
Een gebouw moet in orde zijn, dat verwacht je toch wanneer je beroep doet als mede-eigenaar van een profesionele syndicus!  

Ik begon argwaan te krijgen en ben de gemaakte onkosten gaan opvolgen.  Het eerste jaar, viel mij op dat er veel lampen werden vervangen!  
Jammer is dat ondanks de komst van led lampen toch werd gekozen voor de gewone gloeilampen!  Altans op factuur ! Want in het gebouw heb ik de lampen gaan markeren met alcoholstift, ik stelde vast dat de lampen NOOIT zijn vervangen! Maar er is daar wel een factuur voor betaald. 

Schoorstenen zijn geveegd! Onsgebouw heeft 8 schoorstenen en die blijken volgens de factuur echt wel geveegd! Maar omdat de schoorstenen NIET werkte en de veiligheid van de ketels in werking traden bij verschillende eigenaars, heb ik gaan controleren of er geen vogels hebben genest in die schoorstenen!  
Ik stelde dus Geen nest vast, ik heb met camera in de schoorsteen geweest en stelde vast dat 2 van die schoorstenen potdicht zijn! 
Maar de schoorsteenveger zou wel alle 8 schoorstenen hebben gekuist! Want er is een factuur! 

Op 1 van de facturen staat op dat de schoorstenen zijn opgemetst! 
Ik stel vast dat de schoorstenen NIET zijn opgemetst! 
Maar er is wel een factuur! 

Ik werd aangesteld als vrijwillige syndicus, en heb vastgesteld dat er via facturen wel geld weg ging, maar de resultaten er niet naar zijn! 

Het zal voor onze vereniging van Mede-Eigenaars moeilijk zijn om die syndicus aan te klagen.  Het gaat ons mogelijk veel kosten aan rechtspleging. Daarom ga ik dit aan de mede-eigenaars voorstellen om die crapuleuze Syndicus niet aan te klagen. 
Maar er is duidelijk wel een nood aan een kwaliteitslabel voor syndicussen! De syndicus zijn voorgeschiedenis is eentje om U tegen te zeggen.

Ik ga voorstellen om de problemen van het gebouw aan te pakken. 

In hoofdberoep ban ik Huisbewaarder reeds 8 jaar en ik werk voor een syndicus.
Ik moet zeggen voor het gebouw waar ik in werk, 148 appartementen ! Toch wel een van de betere Syndicussen. 

Maar ik merk op dat bij de meeste syndicussen het ontbreekt aan een duidelijk actieplan tegen waterinfiltratie!  Er word teveel gerekend op Mensen die zich Expert noemen!  Ik doel dan vooral dat er echt wel teveel betaald word aan expertise kosten, inplaats van het lek te dichten!  
Het is geen wonder dat mensen die meer dan 8 jaar lekkage's ondervinden dat deze terecht kwaad worden op de Syndicus, omdat het probleem niet word aangepakt! 

Ik als vrijwillige Syndicus, geef vooral transparantie aan de mede-eigenaars, ik wil een voorbeeld zijn, ikzelf heb nu wel veel technische kennis. Ik hoop dat wij binnenkort volledig in orde kunnen komen. 

 

Een zeer neutrale en

Een zeer neutrale en praktische uitleg voor alle betrokkenen. Volledig, maar anderzijds zonder al te veel in detail te treden zodat het niet saai of onoverzichtelijk wordt. Zoiets zou eigenlijk bijna verplichte lectuur moeten zijn voor iedereen die iets verwerft in een mede-eigendom. Zo kunnen inderdaad een hoop discussies en frustraties vermeden worden.
Kortom, proficiat! Ikzelf zal zeker (nieuwe) mede-eigenaars wijzen op het bestaan van uw "tool".

Zeer goed uitgelegd, maar u

Zeer goed uitgelegd, maar u moet ook melden dat in de basisakte niet altijd 10000/10000 is, bijna iedere basisakte heeft afwijkingen in de verdeling van kosten en investeringen. Vb  indien er meer staanplaatsen zijn dan appartementen dus sommige eigenaars alleen eigenaar zijn van staanplaatsen en dit volledig apart in de basisakte staat en 128/128 kan zijn ipv 10000/10000 voor staanplaatsen. 
De afwijkingen zijn het moeilijkste om uit te leggen ook aan syndicussen. Onze eerste syndicus hielt met deze afwijking geen rekening en alle kosten van de staanplaatsen werd op de appartement 10000/10000 gezet,  vandaar ontslag syndicus en nieuwe syndicus genomen, de 2de syndicus heb ik zijn eerste berekening volledig moeten afkeuren omwille van dezelfde reden al de kosten van de staanplaatsen op de appartementen, heb hierzelf zware woorden mee gehad, eer hij effectief de basisakte afwijking in rekening nam. En na 3 jaar, worden nog altijd fouten gemaakt betreffende deze afwijking en moet ik dit laten verbeteren. Ik vermoed dat dit zo is met alle syndicussen. Basisakte heb ik altijd mee bij een AV, daar dit toch heel moeilijk blijkt te zijn. En de meeste eigenaars lezen en kennen de inhoud van de basisakte niet.

Als rekencommissaris contacteer ik de nieuwe eigenaars omdat ik per maand verslag uitbreng van de facturen en meestal de ex-eigenaars spontaan de nieuwe eigenaars doorsturen naar mij.  Zal zeker uw link doorgeven.
groeten
U heeft gelijk, maar er zijn

U heeft gelijk, maar er zijn nog heel wat andere zaken waar we ook niet verder in detail zijn gegaan. Mede-eigendom is vrij complex. Wat we proberen is een eerste wegwijs te zijn, waarbij de eigenaars die met een bepaald punt worstelen dan verder kunnen gaan zoeken naar meer details.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom