Dakisolatie - Aanpassingen aan de Vlaamse Energielening

Vlaams energielening voor dakisolatie appartementNa een lange stilte pakken we de draad weer op waar we gestopt zijn: het isoleren van (onder andere) de daken van appartementsgebouwen. Tegen 2020 moeten alle daken voldoen aan de Vlaamse dakisolatienorm, anders mag er in het gebouw geen enkel appartement meer verhuurd worden. In menige VME zijn er echter bewoners die niet kapitaalkrachtig zijn en daarom de beslissingen over dakisolatie in de algemene vergadering proberen te blokkeren. Indien de AV toch een meerderheid haalt en de beslissing doordrukt, loopt de VME het risico met wanbetalingen geconfronteerd te worden. Nochtans, ook voor mensen die niet het nodige geld op de bank hebben zijn er mogelijkheden.

Immers, ook voor de isolatie van appartementsgebouwen kan er aan heel voordelige voorwaarden een energielening aangevraagd worden. Voor bepaalde doelgroepen wordt er zelfs 0% interest aangerekend.

De lening - tot 15.000€ - gaat uit van de Vlaamse overheid. De lening kan via het Energiehuis van uw gemeente aangevraagd worden en kan een looptijd tot 8 jaar hebben. Uiteindelijk moet ze natuurlijk ook terugbetaald worden, maar de eigenaars besparen elk jaar geld door een verminderde stookkost, wat in principe de terugbetaling van de lening kan compenseren. Voor veel mensen is het dus een nuloperatie.

Meer informatie over de energielening en de aanpassingen van juni 2016 vindt u op de website van de Vlaamse Overheid.

Hoe gaat het in zijn werk voor appartementen?

Op de website van het Ecohuis Antwerpen kan u lezen dat elke mede-eigenaar op zich een energielening kan aanvragen. Het is dus niet nodig dat de hele VME er mee instapt. Het is evident dat iedereen de lening maar kan aanvragen in functie van de kostprijs van de werken, verrekend naar zijn aandelen in het gebouw. Het voordeel dat het niet de VME is die aanvraagt, maar de individuele mede-eigenaar, is dat er ook rekening gehouden kan worden met de sociale situatie van elke afzonderlijke eigenaar - en sommigen op die manier van het speciale tarief van 0% interest kunnen genieten.

We citeren uit de website van het Ecohuis:

"Ja. Elke mede-eigenaar kan een lening aanvragen van maximum 10.000 euro (nvdr 15.000€ volgens de nieuwe regels) per wooneenheid. Het bedrag van de leningaanvraag is beperkt tot een deel van de gemeenschappelijke factuur. De grootte van dit deel wordt bepaald in de notariële akte van het appartementsgebouw, waarin de regels betreffende de mede-eigendom zijn vastgelegd. De kredietaanvrager bezorgt een kopie van deze notariële akte aan het Energiebesparingsfonds. Indien dit ontbreekt, zijn de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek betreffende mede-eigendom van toepassingDe kredietaanvrager bezorgt ook altijd een schriftelijke goedkeuring van de mede-eigenaars aan het Energiebesparingsfonds. De kredietaanvrager die een lening aanvraagt voor een deel van een gemeenschappelijke investering, duidt dit op het kredietaanvraagformulier aan als 'Mede-eigenaar-bewoner' of 'Mede-huurder-bewoner'."

Meer info? Contacteer het energiehuis in uw gemeente.

De verplichting om de

De verplichting om de dakisolatie actief aan te pakken geldt alleen voor het verhuren van appartementen?
Ben zelf eigenaar en bewoner en heb geen belang bij verhuren dus mag voor mij die verplichte aanpassing worden uitgesteld.
Ook de basisacte voorziet niet in de apparte belangen van een eigenaar/bewoner versus een eigenaar/verhuurder denk ik te weten.
Hoe moet/kan daar mee worden omgegaan?
Mvg
Rien

Dit is niet voledig

Dit is niet voledig juist.
Tot heden wordt in het opmaken van het EPC enkel rekening gehouden met de buitenwanden van het appartement als dusdanig en dus NIET met de waarde van de dakisolatie (als men niet onder het dak woont).
​De wetgever is hier tekort geschoten, zodat de VME' s in de regel er geen baat bij hebben om extra te isoleren boven de min. dikte van ca. 4 cm. zodat het doel om onze daken grondig te isoleren voorbij gestreefd wordt.
​Alleen als in het EPC de volledige bouwschil (dus ook het dak) zou meegenomen worden, slechts dan alleen kunnen bewoners, die niet onder het dak wonen, hier baat bij hebben.
Wij hebben het VEA hierover al aangeschreven, doch deze molen draait ook héél langzaam.
Lieve en Marc

Als ik op de tweedeverdieping

Als ik op de tweedeverdieping woon van een appartementsgebouw van 8 verdiepingen dan zie ik niet hoe dat voor mij een nuloperatie kan worden.
Lieve en Marc

Daar heeft u natuurlijk een

Daar heeft u natuurlijk een punt. Daar speelt dan echter de solidariteit en de democratie in het gebouw, het is uiteindelijk een verplichte aanpassing. Indien er morgen opstijgend vocht is, dan zullen de bewoners van de bovenverdieping ook moeten meebetalen aan de oplossing.

Anderzijds is het ook in de forums aangehaald dat dit weerslag heeft op het EPC van alle appartementen in het gebouw - dus op de verkoop - en huurwaarde.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom