aanpassing quotiteiten gebouw

4 antwoorden [Laatste bericht]
chrisguillaume
Offline
Ik heb een klein appartement gekocht, feitelijk meer een studio. op een eerste verdiep.
Vroeger zijn daar en op het gelijkvloers verbouwingen gebeurd, zodat het gelijkvloers, een winkel, meer oppervlakte heeft gekregen, en het overliggend appartement heeft ook gelijkvloers uitgebreid. Dit was te nadele van mijn aankoop, waar de twee slaapkamers aan de winkel werden toegevoegd , zonder dat de quotiteiten werden aangepast.
Bij mijn aankoop zei de Notaris dat hij enkel kon vermelden, wat er voorafgaand was. Hij vermelde enkel als aanvulling; feitelijke toestand; leefruimte, keuken, badkamer/wc, balcon. De twee slaapkamers zijn dus niet meer vermeld. Aan de quotiteiten kon echter niets veranderd worden. Ik dien nu evenveel in de algemene onkosten te betalen, als de bovenliggende appartementen, met twee slaapkamers. De winkel betaalt voor de vroegere oppervlakte, en het overliggend appartement eveneens. Ik betaal 145/1000, de winkel 75/1000 en het overliggend appartement 107/1000. De Sindicus beweerd dat hij hier ook niet kan tussenkomen, ik kan alleen het probleem op de dagorde zetten, reeds tweemaal gebeurd, maar er moet volledige instemming zijn, en de twee andere eigenaren stemmen natuurlijk negatief.
Kan een Vrederechter een oplossing bieden, eventueel via een deskundige die de toestand komt evalueren ? En wie gaat deze kosten uiteindelijk dienen te betalen ?
Quimmo
Offline
Kan via de vrederechter

De nieuwe wet zegt in Art 577-9 §6

"Iedere mede-eigenaar kan aan de rechter vragen:
1° de verdeling van de aandelen in de gemeenschappelijke gedeelten te wijzigen, indien die verdeling onjuist is berekend of indien zij onjuist is geworden ingevolge aan het gebouw aangebrachte wijzigingen;
2° de wijze van verdeling van de lasten te wijzigen, indien deze een persoonlijk nadeel veroorzaakt, evenals de berekening ervan te wijzigen, indien deze onjuist is of onjuist is geworden ingevolge aan het gebouw aangebrachte wijzigingen."

De syndicus kan hier niets aan veranderen, hij moet de statuten volgen en de beslissingen van de AV uitvoeren. Gezien het inderdaad niet zal lukken dit gestemd te krijgen, kunt u hiermee dus wel zelf naar de vrederechter stappen.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Van Wynsberghe Jan
Offline
U kunt inderdaad enkel een
U kunt inderdaad enkel een beroep doen op de vrederechter. De vrederechter zal vermoedelijk een expert aanstellen om de juiste verhoudingen vast te stellen. Let wel op als eiser zal u de kosten moeten voorschieten. 
Quimmo
Offline
Ofwel de andere eigenaars onder druk zetten

Zelfs indien u zeker bent uw gelijk te halen voor de rechtbank, gaat het u natuurlijk tijd en geld kosten als u er ook echt een zaak van maakt.

Maar als u nu al zeker bent van uw kans op slagen, kunt u dit op een algemene vergadering natuurlijk ook gebruiken om de andere mede-eigenaars onder druk te zetten. Ze hebben dan de keuze tussen instemmen met een aanpassing, of weigeren en dan ook nog een rechtzaak te moeten betalen waarbij de rechter de aanpassing toch zal opleggen. Wanneer de gerechtskosten door slechts 2 eigenaars betaald moeten worden hebben ze misschien wel oren naar dergelijke argumenten.

Best bekijkt u uw concrete zaak eerst eens met een juridisch specialist om uw kans op slagen voor de rechtbank in te schatten.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom