algemeen gemeenschappelijke lasten

2 antwoorden [Laatste bericht]
silvasib
Offline
In een appartementsgebouw  zijn herstellingen en vernieuwingen van het dak algemeen gemeenschappelijke lasten . Maar  wat  met   grondwater  in privékelders die verbonden zijn aan de appartementen . Zijn de kosten voor afdichting  hier ook  aan te rekenen als algemeen gemeeschappelijke  lasten ?

Zelfde vraag voor garages  in de kelderverdieping . Bepaalde garages hebben last van grondwater . Zijn de kosten voor  herstelling aan te rekenen  aan de eigenaars van de garages of hebben we hier te maken met algemeen gemeenschappelijke lasten ?


Met dank voor een spoedig antwoord  
Quimmo
Offline
Volgens mij gemeenschappelijk

Het is moeilijk de situatie precies in te schatten, maar als er water binnenkomt gebeurt dit langs de keldermuren, slecht gemaakte naden, verluchtingsroosters, verstopte rioleringen, enz. Allemaal gemeenschappelijke delen en dus is de herstelling hiervan m.i. ook ten laste van de gemeenschap. Net zoals wanneer u water in uw eigen appartement zou krijgen via een lekke buitenmuur.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

tomdr
Offline
gemene delen : kelder vs berging
ik ga er van uit dat dak, grondplaat, gevelmuren, altijd gemeenschappelijk zijn.
In de residentie waar ik woon hebben we ook een discussie gehad hieromtrent, en ik had de indruk dat de oorsprong ligt in subtiele woordkeuzes.
Iedereen is akkoord dat er 1 (één) dak is, ook al bestaat dat dak uit verschillende niveau's.
Maar weinigen zijn er van overtuigd dat er ook maar 1 (één) kelder is.
De oorsprong hiervan ligt volgens mij in het feit dat de privatieve "bergingen", gemeenzaam als 'kelders' worden benoemd. Hierdoor ontstaat het idee dat er 'veel kleders' zijn, wat niet het geval is, er zijn veel bergingen in één kelder, en deze laatste is gemeenschappelijk. (ongeacht of deze privatieve delen in de kelder, bergingen of garages zijn)