Bereking tienduizendsten

5 antwoorden [Laatste bericht]
Wakke
Offline
Onze residentie heeft 4 buitenparkings die in de gemeenschappelijke delen staan maar in privaat genot zijn toegewezen aan een aantal appartementen. In de berekening van de tienduizendsten hebben deze geen aandelen toegewezen. Wat betekent dat zij niet bijdragen in de algemene onkosten. 
 
Toen ik dit melde aan de syndicus was het antwoord:
Normaal gezien moet bij de berekening van de aandelen aan een appartement met een exclusief genot op een deel van de gemeenschap een extra coëfficiënt gegeven worden, dit te compensatie voor het exclusief gebruik.
De syndicus ging hiervoor informeren
 
Antwoord Notaris
De buitenparkings behoren toe aan de mede eigendom maar het privaat genot werd toebedeeld aan bepaalde appartementen waarvan de eigenaar de onderhouds- en herstellingskosten van de bekleding dienen te dragen. 
Het zijn dus geen afzonderlijke private kavels in eigendom met afzonderlijke quotiënten in de mede eigendom die bijhorende lasten in de mede eigendom dragen
 
Dit is voor mij onduidelijk. Aan mijn appartement hoort een terras waar ik ook de onderhoud- en herstellingskosten dien te dragen en wel een coëfficiënt heeft toegedeeld.
 
Waarom de buitenparkings niet en de terrassen wel? Wat zijn de verschillen?
 
Baton
Offline
exclusief gebruiksrecht....


De notaris heeft gelijk.
- privatieve kavel , terrassen
- buitenparking , mede-eigendom

lees :
Een titularis van een exclusief gebruiksrecht is geen eigenaar. Deze kan m.a.w. geen daden van beschikking (vb: verkopen, vruchtgebruik op geven) stellen m.b.t. het gemeenschappelijke deel. Bovendien wijzigt de toekenning van dit exclusief recht niets aan de verhoudingen in de aandelen, deze blijven ongewijzigd. Het onderscheid is niet onbelangrijk…
https://www.clabotsadvocaten.be/blog/exclusief-gebruiksrecht-of-privatie...

 

Wakke
Offline
Buitenparkings zijn gekocht
Bedankt voor het snelle antwoord.
Maakt het ook een verschil of de de buitenparkings zijn gekocht? 
Baton
Offline
gekocht ...


Indien de buitenparkings zijn aangekocht ! in volle eigendom moeten deze aanzien worden als "privatieve kavels".....en moeten deze opgenomen zijn in de statuten van het gebouw.
Basisakte moet de privatieve kavels en gemeenschappelijke delen vermelden.

Wat staat er in de statuten , basisakte van het gebouw mbt. de buitenparkings ?

 

Wakke
Offline
Buitenparkings en basisakt’
Beste Baton,
In de oorspronkelijke basisakte is van de buitenparkings weinig terug te vinden.
Bij de oorspronkelijke eigenaars staan ze vermeld als "in privatief genot"
in de stedenbouwkundige vergunning als "parking voor bezoekers"
in de berekening der tienduizendsten als "parkeerplaatsen voor bezoekers"
In een gewijzigde basisakte zijn er met betrekking tot de buitenparkings "wijzigingen van het reglement mede eigendom" enkele aanvullende teksten bv de buitenparkings dienen enkel voor het plaatsen van auto's, moto's en fietsen. Dat de eigenaars die het privatief genot hebben van een buitenparking zulllen instaan voor onderhoud, herstel en vernieuwing van de bekleding en ze toegang dienen te geven bij bv. werken aan de gevel en/of het dak. Alsook bij het verhuizen en het vervoer van meubels voor de bewoners van het appartementsgebouw. 
Baton
Offline
gewijzigde basisakte


Gewijzigde basisakte is wat ze is.
Sommige mede-eigenaars hebben het privatief genot of het exclusief gebruiksrecht van een buitenparking en staan in voor onderhoud, herstel en vernieuwing van de bekleding.

maw.lasten herstel en vernieuwing van de bekleding is enkel ten laste voor die mede-eigenaars die er het genot van hebben. (exclusief gebruiksrecht MAAR NIET in privatieve volle eigendom.)