betalingszekerheid afdwingbaar

1 antwoord [Laatste bericht]
duif
Offline
Beste

Onze kleine VME, 4 kavels, staat voor grote renovaties 17000 euro de man. Zelf kan ik dit bekostigen met een sociale lening. Deze kent strengere voorwaarden dan een  bank, maar is mijn enige optie.
We hebben 3/4 meerderheid voor de werken. De ene die niet mee wil, zweert niet te zullen betalen. Gezien zijn huidig dossier van achterstallen dat bij de raadsman ligt, geloven we hem. Er is afgesproken dat tegen 1 dec 2013 ieder zijn aandeel van 17000 euro voldoet aan de VME.  ( ik via sociale lening). We zullen onze moeilijke zeer waarschijnlijk na 1 dec moeten dagvaarden. Wint hij de rechtzaak en moet hij niet mee doen, dan gaan de werken  niet door. Ik moet dan echter wel verbrekingskosten  betalen aan de sociale leningmaatschappij omdat de lening niet doorgaat. Dit wil ik vermijden.

Is hier een oplossing voor? Kan je betalingszekerheid afdwingen bij de vrederechter wegens precedenten van wanbetaling?

Met dank voor uw advies

Quimmo
Offline
Ik zie niet echt hoe

De situatie waar u in zit is helaas mee veroorzaakt door het ontbreken van een reservefonds. Ik ben er eerlijk gezegd niet heel zeker van, maar ik vermoed niet dat een rechter u kan garanderen dat de eigenaar betaalt. Als de eigenaar gewoon van slechte wil is, kunt u hem misschien wel dagvaarden. Maar als er geen geld te halen valt, dan is er geen te halen en blijft de verkoop van zijn appartement volgens mij de enige optie.

Er bestaan natuurlijk wel speciale leningen voor VME's, maar als er al een geschiedenis van wanbetalingen is dan ziet men u waarschijnlijk ook niet graag komen.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom