Kosten dakterras

8 antwoorden [Laatste bericht]
louisleonard
Offline
Het dakterras op de 1ste verdieping behoort tot de gemeenschap.  De eigenaars van de 1ste verd. hebben uitsluitend het genot.  Op de roofing liggen silexdallen.  Er is een waterlek vastgesteld, zodat er water binnendruppelt in het gelijkvloersappartement.  Dit wordt hersteld, maar wie betaalt welke kosten ?  In de basisakte staat vermeld : "alle kosten van onderhoud en herstelling van de bevloering zijn ten laste van het begunstigde privatief. De overige kosten, zoals o.a. deze betreffende de waterdichtheid vallen ten laste van de gemeenschap."
De kosten voor het herstellen van de lek zijn duidelijk ten laste van de gemeenschap.  Zijn  de  kosten voor het verwijderen en terug plaatsen van de silexdallen in dit geval  privatieve kosten of kosten voor de gemeenschap ?  
 

Callens R

SIEBE
Offline
Herstelling terras
De waterdichting terras is volledig voor rekening van de VME ( zie ook uw basisakte ).
Indien de terrasbevloering moet opgebroken worden en de herlegging van de bevloering zijn tevens voor rekening van de VME : omdat het hier één herstelling geldt en de verwijderde delen privatief zijn en moeten verwijderd worden voor gemeenschappelijke herstellingen. Indien de bevloering niet meer in originele staat kan teruggelegd worden, moet de VME ook opdraaien voor nieuwe bevloering en plaatsing.

Indien bij een terras enkel de bevloering stuk is, zijn de kosten altijd voor de eigenaar.                         
SIEBE
Offline
               
               
louisleonard
Offline
kosten dakterras
Stel nu dat er geen waterlek is, maar de VME heeft beslist om dit dakterras te renoveren
(dakisolatie en nieuwe roofing), dan veronderstel ik dat de kosten voor het verwijderen en terug plaatsen van de silexdallen eveneens ten laste zijn van de gemeenschap.  Klopt dit ?
Dank U.

 

Callens R

SIEBE
Offline
terras
Inderdaad blijft hetzelfde. Werken opgedragen en gestemd door AV en aan gemeenschappelijke delen.
louisleonard
Offline
dakterras/kosten
Wel moet ik vermelden dat de tegeldragers moeten vernieuwd worden, gewoon omdat de oorspronkelijke totaal versleten zijn, en volgens de dakwerker niet kunnen herbruikt worden bij het terugplaatsen van de tegels.
OK, de kosten voor verwijderen en herplaatsen van de tegels zijn ten laste  van de VME, maar dan veronderstel ik wel dat de kosten voor de aanschaf van de nieuwe tegeldragers ten laste zijn van de gebruikers van het dakterras, vermits in de basisakte duidelijk vermeld staat : "alle kosten van onderhoud en HERSTELLING van de bevloering zijn ten laste van het begunstigde privatief"  De tegeldragers zijn versleten, en moeten vervangen worden, dus =
herstelling.  Deze versleten tegeldragers zijn misschien zelfs de oorzaak van de lek....  Er kunnen geen tegels geplaatst worden zonder tegeldragers, dus essentieel onderdeel van de bevloering, dus ten laste van de privatief begunstigde.
Klopt mijn redenering ?
Dank U.
 

Callens R

SIEBE
Offline
Tegeldragers
Ik blijf bij mijn vorige reacties en stellingen.
Het zou mij trouwens verbazen dat de tegeldragers de oorzaak zijn van de lekkage. De vaststellers van de lekkage zouden dan flink in de fout zijn gegaan.
Tegeldragers verslijten met de jaren en als die eigenaar die vervangt zijn die op zijn rekening.
Maar in dit geval worden zij vervangen naar aanleiding van lekkages.
Indien geen terrasherstelling, hoeft hij ook zijn tegeldragers niet te vervangen.
Prijs van tegeldragers : ongeveer € 1.5 per stuk. 64 stuks per 10 m2,
130 stuks per 20 m2

U moet het ganse plaatje in één geheel bezien : herstellingen aan gemeenschappelijke delen, waardoor privatieve delen moeten opgebroken worden en herplaatst. En de roofing verslijt ook met de jaren en feller dan men denkt, zeker indien ( zoals gewoonlijk ) tweederangs roofing gebruikt wordt en terrassen veelal niet volgens de echte regels van de kunst worden gelegd. Is een specialiteit en zorgt in vele appartementsgebouwen voor heibel en problemen, en dikwijls een hoge restauratieprijs.

Privaat wordt hier even gemeenschappelijk qua kosten.
louisleonard
Offline
kosten dakterras
Toch nog even duidelijk stellen dat op de laatste A.V. (12/2021) eenparig was beslist dat dit dakterras in dit voorjaar (maart/april) vollledig te renoveren (isolatie en nieuwe waterdichting).  De lek is pas ontstaan na deze A.V. nl op 29/12/2021)

Callens R

SIEBE
Offline
dakterras
Maakt geen verschil uit. Lekkage na beslissing AV.
Beslissing is genomen op de AV zonder lekkages.