Mede-eigenaar als Syndicus

4 antwoorden [Laatste bericht]
Jo Konings
Offline
Is er een beperking op het aantal appartementen waarvan een mede-eigenaar als Syndicus mag functioneren?

 
Roel De Cleermaecker
Offline
De wet legt geen beperkingen
De wet legt geen beperkingen op.
Niettemin is het duidelijk dat de wetgever de rol van de syndicus heeft willen professionaliseren. De taak van syndicus brengt dan ook de nodige verantwoordelijkheden met zich mee en ook eventuele risico's op aansprakelijkheid. Evident dat in een beperkte mede - eigendom (twee of drie privatieve kavels) de kaarten anders liggen dan binnen een  zeer grote mede - eigendom (privatieve appartementen, gemeenschappelijke kelders en garages, liften, tuinen, etc.). Persoonlijk zou ik dan ook - zeker binnen grotere structuren van mede - eigendom - ontraden aan een mede - eigenaar de taak van syndicus op zich te nemen, gelet op de vaak complexe opdracht en de grotere risico's.

_____________________________________________
- Antwoord van een Quimmo.be partner
Roel DE CLEERMAECKER is advocaat, met specialisatie in mede-eigendom
 

Quimmo
Offline
Om verder te gaan op het vorige bericht,

Om verder te gaan op het vorige bericht, ik zou me er zeker niet aan wagen voor mede-eigendommen van 20 woonkavels of meer. Dan is er immers de verplichting om een dubbele boekhouding volgens een genormaliseerd rekeningstelsel te voeren.

Tenzij u natuurlijk grondige kennis van boekhouden heeft en hier dus geen moeite mee heeft.

Denk er ook aan dat u verplicht bent van

- een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Indien u de functie onbezoldigd opneemt, is de kost van deze ten laste van de VME, maar indien u een vergoeding krijgt zal u deze zelf moeten betalen -tenzij anders overeengekomen.

- een schriftelijk contract af te sluiten voor elk van de VME's

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

wimke
Offline
syndicus mede-eigenaar of professioneel
Op een recente studiedag in verband met de nieuwe wetgeving op de mede-eigendom door een specialiste in verband hiermee was ik erg verbaasd over het feit dat op deze studiedag meer professionele syndici aanwezig waren dan syndici mede-eigenaars terwijl het net de bedoeling was de syndicus mede-eigenaar te bereiken. Er waren een aantal zeer onderlegde syndici aanwezig doch meerdere waarvan men de nodige professionaliteit in vraag kon stellen. In de rand van deze bijeenkomst kon ik horen dat de functie van syndicus mogelijk zou losgekoppeld worden van erkend vastgoedmakelaar. Kan de deskundige mij hierover informeren ?
Willy Govaers
deskundige
Offline
Beste, Zelf heb ik een
Beste, Zelf heb ik een tweetal jaren geleden actief meegewerkt aan een voorstel om voor syndici een afzonderlijk instituut op te richten en ook, naast aan BIV erkenning, een aparte erkenning voor syndici te voorzien. Vermoedelijk werken een aantal mensen die daar destijds mee in betrokken waren momenteel een (her)nieuwd voorstel uit en dit in samenspraak met o.a. een organisatie die voor syndici opkomt en een eigenaarsorganisatie (waarschijnlijk diegene die de voordracht waarover u sprak organiseerde).