Medezeggenschap

2 antwoorden [Laatste bericht]
Wibubo
Offline
Ik woon in een kleine appartementsblok met 3 appartementen van gelijke grootte. Ik ben eigenaar van één appartement en de 2 andere zijn van één en dezelfde eigenaar. Doordat de andere eigenaar steeds de meerderheid van stemmen heeft wordt alles wat zij voorstellen - tot in het absurde toe - goedgekeurd tijdens de algemene vergadering bij de syndicus. Elk tegenvoorstel van mijnentwege wordt radicaal afgewezen. Kan dit wel dat ik niets te zeggen heb? Wat moet ik verstaan onder artikel 577-6 §7: 'Niemand kan aan de stemming deelnemen voor een groter aantal stemmen dan het totaal van de stemmen waarover de andere aanwezige mede-eigenaars beschikken'? Hoe moet het dan wél? Dank voor de reactie(s).
Vriendelijke groeten
Wibubo
Quimmo
Offline
Een blokkering is mogelijk

Het is inderdaad zo dat de andere eigenaar niet meer aandelen kan laten gelden dan u heeft. Dus als u bijv. 33 aandelen op 100 heeft, kan hij ook maar stemmen voor 33. Daarmee zit u dan wel in een patstelling gezien u 50%+1 stem nodig heeft om een beslissing goed te keuren. Maar hij kan zo geen beslissingen forceren door zijn effectieve meerderheid aan aandelen.

Nu, op deze manier kan u ook hem vastzetten waarna er misschien een gesprek mogelijk wordt om op een redelijke en evenwichtige manier tot beslissingen te komen.

P.S. voor sommige beslissingen is een drie vierde of vier vijfde meerderheid nodig ipv 50%+1. Een overzicht vindt u op http://www.quimmo.be/nl/blog/wet-op-mede-eigendom-de-algemene-vergadering

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom