onverkochte delen

2 antwoorden [Laatste bericht]
faluintjes
Offline

Geachte
Ik ben syndicus en mede-eigenaar in een pand met 9 appartementen, 12 ondergrondse garages, 2 liften en 1 handelsruimte (bankkantoor)
In de basisakte lieten de oprichters/bouwheren (3 natuurlijke personen, waarvan 1 mede-eigenaar) opnemen dat de niet-verkochte delen NIET meebetalen in de jaarlijkse kosten (momenteel is 13% niet verkocht).
De verkoop is al 3 jaar aan de gang, maar het resterende deel raakt niet verkocht.
(dakapparrtement met 165 m2, 2 garages aan 370.000 eur + kosten)

Is hier een middel om de huidige eigenaars/oprichters te dwingen om toch mee te betalen ?

Bovendien gebruikt de eigenaar 2 van de niet-verkochte garages voor zichzelf.  kan ik hier als syndicus tegen optreden ?


 

deskundige
Offline
Beste, De dwingende wetgeving
Beste,

De dwingende wetgeving bepaalt dat alle eigenaars in de gemeenschappelijke lasten en kosten dienen bij te dragen.

De bouwheer is thans eveneens mede-eigenaar van de onverkochte kavels en dient evengoed mee te betalen in de gemeenschappelijke lasten en kosten.

Het gegeven dat in de splitsingsakte werd ingeschreven dat de bouwheer/promotor voor de niet verkochte kavels niet dient bij te dragen in de kosten is een onrechtmatig beding een dient als niet beschreven te worden beschouwd. --> zie o.a. " 55 vragen en antwoorden voor de syndicus" van o.a. de hand van ondergetekende, Kluwer 2010.

U maakt net zoals u dit voor elke andere eigenaar doet een afrekening op en wanneer de bouwheer deze in zijn hoedanigheid van mede-eigenaar niet betaalt, dan kan de vme hem na het geven van een ingebrekestelling/aanmaning in gedwongen betaling voor de bevoegde rechtbank dagvaarden.

Mvg.faluintjes
Offline
bedankt
hartelijk dank voor uw zeer duidelijk advies in deze !  
vriendelijke groet
Luc Van Damme
Syndicus