problemen met aannemer - voorlopige en definitieve oplevering

2 antwoorden [Laatste bericht]
Jo Konings
Offline
Situatie : gebouw 12 kavels - 3 jaar geleden voltooid met voorlopige oplevering.

Bij de voorlopige oplevering werden een 20-tal problemen vermeld waaronder barsten in de garagevloer die nu erger geworden zijn, afwerking van andere gemeenschappelijke delen, brievenbussen die niet beantwoorden aan de normen, aardgasketels (verwarming en warm water )van particulieren die bij onderhoud niet goedgekeurd werden ivm CO,verkeerde aansluitingen in de schouwen zodat reuken van sigaretten of koken in één woning naar de andere gaat...

De aannemer werd verschillende keren verzocht om in actie te schieten en dan komt even een werkman kleine werkjes uitvoeren (zoals het degelijk vastleggen van roosters ed) maar aan de grotere problemen wordt niets ondernomen.

Hij is nog steeds heel erg actief in zijn regio (30 km van ons gebouw) en ziet geen tijd om tot bij ons te komen.

Wat kan de VME ondernemen om schot in de zaak te krijgen want uiteindelijk blijft de aannemer toch 10 jaar verantwoordelijk.
Zijn gerechtelijke stappen de moeite waard ? en hoe gaat dit eventueel in het werk ?

Hartelijke dank

Nog even dit : uw website is fantastisch - al veel goede informatie, documenten gevonden  
Roel De Cleermaecker
Offline
Stelt zich de vraag of
Stelt zich de vraag of ondertussen al geen definitieve oplevering heeft voorgedaan, gewoonlijk één jaar na voorlopige oplevering.
Uiteraard bent u gedekt door het pv van voorlopige oplevering, maar dan nog... Mogelijks is thans definitieve oplevering verworven, dit kan in sommige omstandigheden zelfs stilzwijgend. Dringend actie lijkt aan de orde, in eerste instantie met inwinnen van uitgebreid juridisch advies, om onmiddellijk verdere actie te onderneme.

De tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer waarnaar u verwijst dient met een korrel zout genomen. Deze tienjarige aansprakelijkheid dekt niet alles, zoals bijvoorbeeld kleinere en zichtbare gebreken en heeft te maken onder meer met gebreken dewelke stabiliteit aantasten.

Een deel van de gebreken die u oplijst, zijn m.i. al moeilijk te vertalen onder de tienjarige, hoewel... dit dient concreet afgewogen ter plaatse.

_____________________________________________
- Antwoord van een Quimmo.be partner
Roel DE CLEERMAECKER is advocaat, met specialisatie in mede-eigendom
 

Astrid CLABOTS oud
Offline
Geachte Het lijkt mij
Geachte


Het lijkt mij inderdaad essentieel dat dringend een formele, aangetekende ingebrekestelling wordt verzonden naar de betrokken aannamer (en architect ?), bouwpromotor, ...

Indien deze binnen korte termijn niet reageert, lijkt het mij dat u niet buiten een gerechtelijke procedure heen kan.Vriendelijke groeten,
Astrid CLABOTS
ARGUS ADVOCATEN
HASSELT

___________________________________________________
- Antwoord van een Quimmo.be partner
Astrid CLABOTS is advocate (www.clabotsadvocaten.be) met specialisatie in mede-eigendom