Schade aan gemeenschappelijke delen veroorzaakt door mede-eigenaar

5 antwoorden [Laatste bericht]
bodi
Offline
Heb appartement op gelijkvloers in gebouw met 4 appt, 1 winkelruimte en 11 garages, 10 tal verschillende mede-eigenaars,  (nog) geen syndicus.

Na aankoop bleek dat muren vochtig stonden, op advies aannemers laten injecteren tegen opstijgend vocht en nog paar zaken maar omdat niets leek te helpen heeft bouwfysisch expert vastgesteld dat oa putten (voor woning en via rooktest) lekten alsook leidingen van 1e & 2e die onder mijn woning lopen en dit allemaal op eigen kosten.

Van zodra ik dit wist andere mede-eigenaars gecontacteerd omdat dit rond gemeenschappelijke delen (volgens akte) gaat en zij wouden liever via verzekering bekijken dan zelf oplossen, is nu bezig.

Buur heeft tijdens die periode, dus met kennis vochtprobleem, haar badkamer laten renoveren, waar ik op zich geen probleem mee heb maar daarbij heeft men ook aan de putten (vergaar, regen en beerput), wat gemeenschappelijke delen (volgens akte) zijn die zich op mijn prive koer bevinden, gewerkt zonder dit op voorhand aan te geven aan rest vme.

Zeker icm vochtprobleem zorgden de aard van die werken, zie foto in bijlage en waarop te zien is dat de bovenplaat is kapotgeschoten met breekhamer voor twijfel.  Van zodra dit duidelijk was heb ik de man aangesproken en dit ging allemaal hersteld worden.

Ondertussen zijn werken gedaan en zijn gaten hersteld, in die zin dat de stenen van de oprit terugliggen maar absoluut niet gelijk liggen en er dus vragen zijn hoe die herstelling is gebeurd en vooral op welke (juiste) manier.

Vermoed dat men ook alle afvoeren heeft verlegd, zeker die wasmachine, want geur en andere hinder door vocht is duidelijk meer aanwezig sinds buur terug in haar appartement is komen wonen.

Heb dit al enkele keren doorgegeven (vooral mail in corona tijd) aan de buurvrouw en rest vme maar komt geen reactie op, enige commentaar is dat ze de onderzoeken van de verzekering afwacht maar dit staat daar imo toch los van.

Heb zelf door rooktest in beerput kunnen zien dat rook door vloer kwam maar volgens lekdetectie wijst dit eerder op lek leidingen en aangezien niemand kan/wil meegeven hoe hersteld is, enkel dat men na winter de stenen gaat goed leggen had ik willen vragen wat mogelijkheden zijn.

Al gedacht om zelf naar vredegerecht te gaan maar waar ik informeerde geeft men telkens aan dat moeilijk is zonder syndicus en verzekering zal dat wsl wel onderzoeken maar zelf minder te been en heb poetshulp die daar komt om ramen te wassen (putten liggen daar voor) en toch wel schrik dat daar evt ongeluk kan gebeuren, bvb valpartij door stenen of, indien niet juist is hersteld (tijdens werken was afgedekt met deksel koekendoos en houten plank, zie foto verzekering) een verzakking of dergelijk maar dat wordt afgedaan als onzin.

Ook hiervoor bedankt voor hulp/advies.
BijlageGrootte
00put.JPG1.51 MB
Baton
Offline
gemeenschappelijke delen
bodi
Offline
Ondertussen heeft syndicus
Ondertussen heeft syndicus bij vraag aanstelling meegegeven dat moeilijk is en door corona niet gaat lukken + hijzelf ook niks kan opleggen.

Dan via verzekering om rechtsbijstand gevraagd maar gaat momenteel ook niet omdat brandverzekering bezig is met onderzoek.  Bovendien heeft 1 van andere partijen ook lekdetectie ingeschakeld en is wachten tot wanneer die resultaten bekend zijn.

Als ik zelf advocaat inschakel gaat dat resultaat hebben, zal rechter dan ook niet aangeven te wachten op alle resultaten, is enorm frustrerend dat je als persoon die zich aan alle regels houd zo vastgezet wordt
bodi
Offline
Ondertussen via vredegerecht
Ondertussen via vredegerecht (met advocaat) een syndicus aangesteld, hopelijk zo snel mogelijk vooruitgang.
‚ÄčOpvallend is dat alle betrokken partijen via de verzekering de zaak blijven tegenwerken en er dus geen schot in de zaak komt en heb daar nu een duidelijke vraag over waar ik (nog) geen antwoord op krijg: 
Wat kan er mij (gerechterlijk) gebeuren als ik, zoals de buur reeds deed, zelf de beerput laat afsluiten (opvullen met beton), gevolg daarvan zou zijn dat de anderen ook voor voldongen feiten gesteld gaan worden en er dus een oplossing zal moeten komen.  Naast wsl materiele schade ervaar ik door mijn aandoening (neuromsculaire spierziekte) constant pijn, vermoedelijk veroorzaakt door het vele gebruik van de wasachine (dagdagelijks) van de overtredende buur die haar afvoer in de beerput heeft verlegd en mijn geduld is op.
Fysiek letterlijk moeten lijden terwijl rest spelletjes speelt en zelfs bij deze temperaturen met elektrische verwarmingsdekens moeten werken is onmenselijk.
Reden dat ik dit vraag is omdat in akte niks vermeld staat mbt deze beerput, ook geen sprake van erfdienstbaarheid of zo, wel al gelezen over rioolrecht maar deze is niet verbonden met de riolering, wel komen de leidingen van de 4 flats daarin terecht.
Wil vanzelfsprekend geen mensen in gevaar brengen noch zelf iets doen waarvoor ik vervolgd zou kunnen worden maar moet toch iets aan te doen zijn.
SIEBE
Offline
lekken
Is een zaak voor de blokpolis. Lekdetectie door verzekering is gratis.
Is gemeenschappelijk = VME.

Zeker uw eigen verzekering inschakelen, want problemen kunnen veroorzaakt zijn door mede eigenaar. Laat uw makelaar ook zijn werk doen.
 
bodi
Offline
Dat is probleem, is geen
Dat is probleem, is geen blokpolis (ouder gebouw) en rest wou dit niet, idem met syndicus en dan kan de partij met de schade daar zelf achter gaan maar net zo simpel, syndicus uiteindelijk na 2,6 jaar via gerecht.

Mijn verzekering heeft al lekdetectie laten doen en bleek dat 1e 4m stuk zit (knopen los) en dus lekt en na de 4m zit bocht waar het verstopt zit en er dus niet verder gegaan kon worden. 

Omdat leidingen van andere flats betreft die onder mijn flat lopen moesten ook deze verwittigd worden en gevolg aan geven: zijnde ontstoppingsdienst en lekdetectie aanstellen maar werken allen zaak tegen.

Dat kan blijkbaar allemaal zo simpel vandaar dat ik graag die put zou dichtmkaken want nu kunnen zij nog altijd toilet en buur die overtredingen maakte ook was, enz blijven gebruiken en dus verder schade bezorgen.

Zit die put dicht dan moet men wel iets doen, liever op andere manieren maar zo simpel is dat blijkbaar allemaal niet en lijkt veel makkelijker voor de schadeveroorzakers dan degene die schade lijdt.