Schade aan tuinhuis (bijgebouw)

3 antwoorden [Laatste bericht]
Joseph Van Nuffel
Offline

Beste
Mijn huurder heeft vorige week tijdens de storm de deur van het tuinhuis niet goed afgesloten (nochtans is er een slot op voorzien, maar zeker niet gebruikt anders kan deze deur niet open waaien). Gevolg is dat de deur nu volledig van de doken en tuinhuis is afgescheurd door het overwaaien. Vriijdag verlaat hij de woning dus acties zijn dringend.
Nu komt de kat op de koord en wordt beweerd dat ik als verhuurder hiervoor verantwoordelijk ben (zie artikel op www.helderrecht.be/nl/nieuws/wie-betaalt-de-stormschede-aan-je-woning-al...
Maar er staat ook in dat de huurder moet toezien dat ramen (deuren?) goed moeten gesloten zijn. Deze storm is volgens mij geen overmacht omdat hij ook aangekondigd was.
Plus als eigenaar kan en mag ik niet op elk moment van de dag binnen vallen, toch.  Dus door al deze elementen vind ik mij niet verantoordelijkheid voor de slordigheden van mijn huurder. Derhalve vind ik dit zijn verantwoordekijkheid, wat hij betwist.
dank voor jullie reacties.
groeten 

Jan P
Offline
Het is de
Het is de verantwoordelijkheid van de huurder het tuinhuis goed te sluiten.

Om een oordeel te vellen zou ik kijken naar het slot. Als het slot of de deur beschadigd is ter hoogte van het slot, zou ik geneigd zijn te denken dat de wind het slot kapot heeft gemaakt. Als de slotmechaniek in orde is, dan is het duidelijk dat zijn deur open stond en moet hij alles betalen.

Stel dat het slot beschadigd is door de kracht van de wind, dan moet de verzekering tussenkomen. Bij verhuur is er meestal een verzekering van de verhuurder en één van de huurder (brandverzekering). In dat geval is de vraag wie de franchise betaalt. Dat weet ik niet.

Uit mijn periode van huren herinner ik toch dat ik als huurder verantwoordelijk was voor glasbreuk bv. als een onbekende het glas zou inslaan. Dan moest ik de franchise betalen als huurder, zelfs al is de dader onbekend. Ik weet niet of er voor stormschade een andere regeling zou gelden.

 
Astrid Clabots
Offline
schade na storm


wat "zegt" de brandverzekeraar ?
Astrid CLABOTS
CLABOTS 

SIEBE
Offline
STORMSCHADE