Spouw tussen aangrenzende residenties, wie is eigenaar

Geen reacties
CLD22113
Offline
Onze buurresidentie heeft waterschade, en wil onze residentie daarvoor aansprakelijk stellen.
Beide gebouwen zijn begin de jaren 70 opgetrokken, (ik heb echter geen idee welk van de 2 eerst is gebouwd)

De vaststelling is dat de waterschade afkomstig is van regen die, indien de wind uit een bepaalde kant komt, in de spouw wordt geblazen en zo de muur nat maakt en de schade veroorzaakt.

De schade is pas een jaar geleden vastgesteld (in een appartement, die volledig gerenoveerd werd, en de schade is pas opgemerkt een 3 tal maanden nadat de renovatie voltooid was)

Er is meer dan een jaar gezocht naar de mogelijke oorzaak, en de conclusie is nu dat het regenwater is die binnekomt in de spouw.
De spouw wordt grotendeels afgesloten door onze regenafvoerpijp, die na onderzoek niet lek blijkt te zijn, maar die wel de spouw niet volledig afsluit. (en ook nooit gedaan heeft)

vraag 1 is : wie is er eigenaar van de spouw? 1 van de 2 residenties, of beide residenties? met andere woorden, wie kan er verantwoordelijk of aansprakelijk zijn voor de schade?

vraag 2 is : verzekeringstechnisch is dit waarschijnlijk een niet gedekt schadegeval gezien dit kan gezien worden als waterinfiltratie via de (zij)gevel / spouw?