Stroompanne

2 antwoorden [Laatste bericht]
Frank
Offline

Graag had ik goede raad ontvangen voor betreft volgend probleem:


Ik bezit een appartement wat ik verhuur, een appartement met dagstroom en een vaste nachtstroom voor de verwarming, dus 's nachts slaat de verwarming warmte op en gedurende de dag kan je je verwarming regelen dmv thermostaat en ventilatoren.
Nu heb ik volgende aan de hand: Sinds November vorig jaar heb ik een nieuwe huurder in mijn appartement en tweetal weken geleden heb ik een interventie moeten doen omdat mijn huurder stroompanne had, op het appartement zelf was niets uitgevallen en zelfs geen aardwachters uitgevallen. In de kelder van de gemeenschappelijke delen staan de tellers van al de appartementen langs mekaar, na de tellers zijn de kabels voor resp. dagstroom en nachtstroom nog eens apart afgezekerd (smeltzekeringen) met resp. 3 x 40 A + Nul voor de dagstroom en 3 x 30 A + Nul voor de nachtstroom. Nu bleek dat 2 fasen van de dagstroom doorgebrand waren + 2 fasen van de nachtstroom.
Daar deze smeltveiligheden niet meer te verkrijgen waren heb ik automaten moeten plaatsen, in 1e instantie de automaten terug opgezet en deze vielen na enkele minuten terug uit, na meting bleek slechts 1 fase van elk intact.
Dan na enkele uren nog eens geprobeerd en wat bleek de automaten bleven aanstaan. Ik heb dit probleem bij mijn syndicus aangekaart en hij heeft een elektricien laten langskomen, ze vinden op mijn appartement geen enkele fout en vermoeden dat mijn voedingskabel tussen de teller en mijn appartement ergens beschadigd zou zijn.
Vrijdagavond belt mijn huurder mijn opnieuw dat de stroom weer was uitgevallen en weeral de hoofdschakelaar in de kelder en 2 automaten die afgevallen zijn.
De syndicus weer verwittigd en deze heeft dan weer een elektricien laten komen (een andere deze keer) en deze vermoed ook dat de hoofdkabel beschadigd is.
Daar deze kabel door gemeenschappelijke delen en andere private appartementen loopt is het moeilijk te traceren waar ergens de fout zit? Bij de buren overal langs geweest en er blijkt nergens geboord of gekapt geweest te zijn (ondanks mijn huurder vanalles hoort). De elektricien stelt voor om volledige nieuwe kabels te leggen via de schacht van een andere trappenhal, zo naar de zolder van het appartementsblok en zo naar mijn appartement (een kostelijk grap daar het hele dikke kabels zijn).

Na contact met de syndicus zegt deze mij dat indien ik niet specifiek kan aantonen  dat beschadiging te wijten is aan iemand anders alle geleden kosten voor mij zijn.

Mijn vraag is of dit daadwerkelijk ook zo is?
Is het niet zo indien de kabel door gemeenschappelijke delen loopt dit gemeenschappelijk is?
Het kan toch niet dat op mijn appartement geen enkel probleem is aan te tonen en dat het probleem zich bevind tussen de teller en appartement, ik moet opdraaien voor alle gemaakte kosten.

Dank voor uw raad collega's!!!!!!!!!!!!
FrankVH
Van Wynsberghe Jan
Offline
Bent u er zeker van dat er

Bent u er zeker van dat er geen enkel toestel van uw huurder de problemen veroorzaakt. Het is eigenaardig dat de problemen zich voordoen sedert een tweetal weken en dat er voordien geen problemen waren. Ik kan me ook niet voorstellen dat de kabels naar uw appartement via een privatief zouden lopen. Meestal worden alle nustleidingen in een aparte koker ondergebracht. Het is wel zeker dat de kabel tussen uw meter en uw appartement beschouwd moet worden als privatief. Als de kabel daadwerkelijk vervangen moet worden is dit inderdaad een privatieve zaak. Is het niet mogelijk om de voedingskabel uit te meten?

Quimmo
Offline
Ik vind het inderdaad ook

Ik vind het inderdaad ook nogal sterk dat op basis van een "vermoeden dat de kabel beschadigd is" een heel nieuwe hoofdkabel getrokken zou worden - om dan misschien vast te stellen dat het probleem toch ergens anders ligt.

Best inderdaad eerst eens op het appartement alle stekkers uittrekken of zekeringen uitschakelen en alles eens doormeten, misschien dadelijk nadat een stroompanne zich voordoet.

Het sporadisch karakter van het probleem is ook nogal vreemd. Het lijkt dan op een beschadigde kabel die niet steeds in kortsluiting ligt, maar sporadisch wel. Trillingen, vochtinsijpeling, ...?

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom