Vrederechter

3 antwoorden [Laatste bericht]
Carlo Evangelisti
Offline
Geachte,

Een tijdje geleden heb ik hier op het forum het onderwerp aan gesneden.

Het beftreft een dispuut met de syndicus over wat gemeenschappelijk is en wat niet.
Het gaat over 1 appartementsgebouw, onderverdeeld in 3 blokken, die weliswaar tot 1 geheel horen, dus niet 3 apparte gebouwen.  En er is 1 basisacte (uittreksel in bijlage).

Wat is er nu gaande : aan de buiten zijgevel van één van de drie blokken is er schade (vochtpenetratie) die dringend hersteld moest worden, Volgens de eigenaars van de blok in kwestie (5 eigenaars, waarvan ikzelf, op de in totaal 16) behoort dit tot de gemeenschappelijke kosten.  Tijdens de laatste algemene vergadering waar dit item op de agenda stond heeft de syndicus zij interpretatie gegeven aan deze zaak en heeft het dan tot een stemming laten komen, wat voor mij absoluut niet kan. U kunt de uitslag al raden van de stemming..5 voor de gemeenschappelijke kosten..9 tegen.

Omdat beide standpunten niet 'intern' kunnen verzoend worden, willen wij de zaak voorleggen aan een vrederechter, Eerst via een verzoek tot verzoening.

Als ik heel de zaak neutraal en objectief bekijk zijn er natuurlijk elementen die duidelijk in ons voordeel spreken en ook door verschillende juristen bevestigd (artikel in basisacte en tevens een precedent 4 jaar geleden waar gelijkaardige zaak (herstelling buitengevel) wel als gemeenschappelijk werd beschouwd en tevens bekrachtigd tijdens een algemene vergadering), toch zit ik met bepaalde twijfels en daar speelt ook de syndicus op : in de basisacte staat de gevel in de bijzondere gemeenschapelijke delen en staat het zinnetje dat mij een beetje doet twijfelen : Bijzondere gemeenschappelijke delen : funderingen, voor en achtergevel, zware muren enz...voor het hoofdgebouw, ingedeeld in 3 afzonderlijke blokken.

Ook al zijn het 3 afzonderlijke blokken, volgens mij behoort het tot 1 geheel (1 hoofdgebouw/appartementsgebouw) maar kan het zijn dat de vrederechter dit anders bekijkt?

Alvast bedankt voor de reactie.
Carlo Evangelisti

Astrid CLABOTS oud
Offline
Verdeling lasten

Geachte


Ik begrijp dat het hele gebouw, hoewel fysiek klaarblijkelijk onderverdeeld in drie blokken, door één VME wordt bestuurd. Binnen deze ene mede - eigendom zijn er privatieve én gemeenschappelijke delen. Het onderscheid tussen bijzondere en algemene gemeenschappelijke delen lijkt mij niet relevant ... een deel is gemeenschappelijk of privatief en daarmee uit. Ander verhaal is de wijze van kostenverdeling tussen de eigenaren : men zou kunnen afleiden uit de formuleringswijze dat men met de benaming "bijzondere gemeenschappelijke delen" de kosten dienaangaande aan de hand van het nut en niet aan de hand van het aantal duizendsten heeft willen verdelen.


Kunt u hiermee verder ?

Vriendelijke groeten,
Astrid CLABOTS
HASSELT

___________________________________________________
- Antwoord van een Quimmo.be partner
Astrid CLABOTS is advocate (www.clabotsadvocaten.be) met specialisatie in mede-eigendom

deskundige
Offline
....
Door ondergetekende om evidente redenen verwijderd.
Carlo Evangelisti
Offline
Verdeling lasten
Beste Astrid,

absoluut, dit geeft mij al een beter inzicht
Hartelijk dank

Carlo Evangelisti