Aankoop gemeenschappelijk deel.

3 antwoorden [Laatste bericht]
BPattin
Offline

Dag allen,

Ik ben eigenaar van een appartement op de beneden- en sous-sol-verdieping van een burgershuis, 4 appartementen in totaal. Er is geen syndicus, ik fungeer als verantwoordelijke van de copropriété. Wij hadden graag uitgebereid in de sous-sol-verdieping. Daar bevindt zich een gang waar de tellers staan (gas en elektriciteit) die in gemeenschap is volgens de basisakte. Om de uitbreiding optimaal te doen en onze woonoppervlakte optimaal te benutten zouden wij deze gang willen aankopen. Er is geen doorgang, enkel de tellers staan daar, er is ook geen opslagruimte.

De vorige eigenaar heeft ons verteld dat die gang onze eigendom is en dat de gemeenschap er vruchtgebruik over heeft, maar volgens de (in het Frans opgestelde) basisakte lijkt dit niet zo te zijn.

Heeft iemand een idee hoe wij te werk gaan om deze ruimte te kunnen kopen/verwerven van de gemeenschap? De tellers kunnen we (en zullen we sowieso) verplaatsen naar de gelijkvloers, in de inkomhal.

Hartelijk dank voor jullie hulp,
Benjamin.

Quimmo
Offline
Algemene vergadering

Tenzij iemand mij corrigeert, lijkt het me dat dit gestemd moet worden met een vier vijfden meerderheid op de AV, zie de wetteksten.

"meerderheid van vier vijfden van de stemmen:
a) over iedere andere wijziging van de statuten, daarin begrepen de wijziging van de verdeling van de lasten van de mede-eigendom;
b) over de wijziging van de bestemming van het onroerend goed of van een deel daarvan;
c) over de heropbouw van het onroerend goed of de herstelling van het beschadigd gedeelte in geval van gedeeltelijke vernietiging;
d) over iedere verkrijging van nieuwe onroerende goederen bestemd om gemeenschappelijk te worden;
e) over alle daden van beschikking van gemeenschappelijke onroerende goederen;"

De basisakte zal dan ook wel via notariële akte aangepast moeten worden, wat u zal moeten betalen bovenop de prijs voor de verwerving van dit gedeelte.

Ik denk dat u zich best eens informeert bij een notaris, dan heeft u meteen ook zicht op het kostenplaatje.

Ik zie wel een bijkomend probleem. U zegt dat er een mede-eigendom met een basisakte is, maar geen syndicus. Dat is tegen de wet (tenzij ooit officieel beslist is dat het gebouw zich onttrekt aan het stelsel van gedwongen mede-eigendom) en op die manier kunt u in principe ook geen rechtsgeldige algemene vergadering houden. Ik zou eens beginnen met dat in orde te brengen en uzelf of iemand anders officieel als syndicus aan te stellen.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

BPattin
Offline
Bedankt voor uw verhelderende
Bedankt voor uw verhelderende antwoord.

Er is inderdaad nog nooit een officiële algemene vergadering gehouden (of daar zijn althans geen papieren van), alles verloopt zeer informeel en is gebaseerd op onderling vertrouwen.

Ik zal binnenkort bij de notaris langsgaan en dit daarna eens bespreken met de mede-eigenaars. Daarnaast zal ik eens opzoeken hoe ik kan worden aangesteld als syndicus-eigenaar; het lijkt me een beetje gek om iemand extern daarvoor aan te stellen en dus te vergoeden.

Groet,
BPattin
Quimmo
Offline
Best regulariseren

Dat loopt goed zolang het goed loopt. Maar als er ooit iemand iets wil gaan aanvechten (bijvoorbeeld zijn deel in een kost niet betalen) gaat er iemand aan het kortste eind trekken, dus idd best alles regulariseren zoals u van plan bent.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom