Dakisolatie voor 2020

1 antwoord [Laatste bericht]
Lieve en Marc
Offline
Indien het dak van een woongebouw (hier appartementsgebouw) niet voldoende geïsoleerd is tegen 2020 zou dat niet meer kunnen/ mogen verhuurd worden.
Maar hoe zit die procedure feitelijk in elkaar?
Men krijgt strafpunten op het EPC en dan kan men geen comformiteitsattest meer krijgen en wordt dit een onbewoonbaarheidsverklaring?
En hoe gaat dat dan verder?
Moet je als huurder zelf je huurcontract laten ontbinden? En dan?
In onze VME zal men er waarschijnlijk niet in slagen om tegen 2020 het dak te laten isoleren: er is discussie over koude- bruggen, het opleggen van bepaalde kwaliteitseien aan de afwerking van de dakterrassen, enz....., enz...
Vraag me niet verder want wij hebben een " speciale VME " waar haast niets in orde is, enz...
Nota: Wij wonen in een dakappartement onder een dak met 16 schouwen en andere opstanden.
Men is al jaren aan het proberen een minderwaardige offerte te laten goedkeuren en probeert de VME onder druk te zetten om deze goed te keuren omdat de datum van 2020 nadert. Niemand is geïnteresseerd omdat ze er zelf niet bij betrokken worden.
Doch hoe kunnen wij ons verdedigen tegen zulke praktijken?

Het is zoals veel van die wetgevingen: men dreigt met boetes doch er valt geen controleur te bespeuren. Grote voorbeeld: de verplichte tweejaarlijkse controle van de verwarmingsinstallaties. Heeft iemand al ooit een controleur gezien? Heeft er iemand al van een boete gehoord? Enz...
Dus stel ik me hier zelf ook de vraag wat er gebeurt met die dakisolatie als deze niet op tijd werd uitgevoerd?
Lieve en Marc
ronald de wilde
Offline
kort en goed
Bij het intikken van het woord "dakisolatie" in ZOEKEN (rechterhoek, hierboven) komt u automatisch uit bij de regelgeving én de bespreking ervan.
Die regelgeving is reeds lopend (dd.2015), en kan zoals veel administratief eigenlijk wel alle kanten uit, zoals ook gesuggereerd in de vraag.

Punt is wel dat het ook wel eens anders zou kunnen lopen, met dus een strikte toegepassing van de regelgeving. En zoals gesteld in die bespreking, die regelgeving is er voor alle appartementen in een woonblok, zowel de bovenste, onder het dak, als deze op de benedenverdieping!

Huurcontract ontbinden?! 't Zou goed kunnen dat veel huurders "tamtam" gaan maken (opgehitst door wie of wat dan ook) door te stellen dat het gehuurde niet meer voldoet, en alzo de verhuurder(s) voor schut zetten.
Verkopen?! Bij al dat gedruis kan het ook bij veel verkopen een struikelblok zijn, naast de zekere indicatie dat er binnen de VME geen land te bezeilen is.
't zou dus zeer goed kunnen dat "de markt" zelf die regelgeving vorm gaat geven, en dan is men nog niet thuis natuurlijk.

Hopelijk wordt het dus ook een momentum waarop veel VME's zich eens écht gaan bezinnen over hun beheer en samenlevingsverband, én eens een keer wat meer doeltreffend samen rond de tafel gaan zitten.
't Is verdorie toch in iéders belang dat een woonblok z'n minimumwaarde blijft behouden, en in deze specifiek, zowel voor de eigenaars-bewoners als -verhuurders, eventueel echte rendementzoekers.

Ron