Gemeenschappelijke voortuin

3 antwoorden [Laatste bericht]
Alfons
Offline
Een paar maand terug heb ik een appartement gekocht op de eerste verdieping.  Het betreft een gebouw met twee verdiepingen waarvan het gelijkvloers en de tweede verdieping toebehoren aan een persoon die het vruchtgebruik heeft.  De huurster op het gelijkvloers heeft een Labrador die ze in de gemeenschapelijke voortuin zijn gevoeg laat doen en voor de rest de ganse dag in het appartement opgesloten zit.  De honden drollen laat ze liggen en raapt ze sporadisch op wanneer ze droog zijn.  Met de huidige weersomstandigheden blijven ze natuurlijk liggen.  Aan de brievenbus staat een emmer om de drollen die ze opraapt in te deponeren.Ook achteraan het gebouw laat ze de drollen liggen.  Daarbij heeft ze met eenzijdige toestemming van de vruchtgebruiker tegen de achtergevel een kippenren ingericht achteraan het gebouw op de gemeenschappelijke eigendom.  Vooraan en achteraan hondendrollen en de stank van de kippenuitwerpselen onder het slaapkamervenster.  Het gebouw is gelegen in een straat met lintbebouwing.  Wat moet ik hiermee aanvangen ? 
Alfons
Astrid CLABOTS oud
Offline
Goede middag Mijn antwoord
Goede middag


Mijn antwoord op deze vraag is tweeledig :

- vanuit de toepassing van de regels inzake gedwongen mede - eigendom, stel ik voor dat u eens nakijkt of de tuin tout court gemeenschappelijk is, en in welke mate aan de bewoner / eigenaar van het gelijkvloers een exlcusief gebruiksrecht (of niet !) is toegekend; dit om alvast na te gaan wie welke rechten en aanspraken op het tuingedeelde kan maken.

- gezien de hinder die u ondervindt, los van wie het gebruiksrecht over de tuin heeft, kunt u bij de Vrederechter een vordering instellen op basis van de evenwichtsleer (burenhinder), art. 544 B.W.

Vriendelijke groeten
Astrid CLABOTS
ARGUS ADVOCATEN
HASSELT - LOMMEL

___________________________________________________
- Antwoord van een Quimmo.be partner
Astrid CLABOTS is advocate (www.clabotsadvocaten.be) met specialisatie in mede-eigendom

Quimmo
Offline
Wat mag er in de tuin?

Staat er ergens in uw statuten, 1. Of de eigenaar van het gelijkvloers het exclusieve gebruiksrecht van de gemeenschappelijke tuin heeft en 2. Wat er in deze tuin mag en wat niet mag zonder toestemming van de algemene vergadering.

Indien men toestemming nodig heeft voor aanpassingen in de tuin en er blijkt nergens uit verslagen van vroegere vergaderingen dat deze toestemming verleend is, denk ik dat u dit ook op die basis kunt aanvechten.

Heeft u eigenlijk een syndicus?

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Alfons
Offline
Gemeenschappelijke voortuin
Geachte Mevrouw, mijnheer,

Alvast bedankt voor Uw antwoord.  Ten titel van inlichting, er is geen syndicus maar er is wel een basisakte opgesteld wanneer het app op de eerste verdieping destijds verkocht is geworden en die ik zal opvragen om te zien wat daar instaat.  Er zijn maar drie appartementen waarvan ik van het app. op de eerste verdieping eigenaar ben sedert 28 november 2012. 

Mvg, Alfons
Alfons