Jaarafrekening syndicus na verkoop

7 antwoorden [Laatste bericht]
Keverke
Offline

Wij hebben op 24 februari ll. ons appartement verkocht (akte verleden). Vandaag ontvingen wij van de syndicus de jaarafrekening (boekjaar 1 oktober 2013 tot en met 30 september 2014). In deze periode zijn wij dus 146 dagen eigenaar geweest van het appartement waarvan sprake. 


Wat mij opvalt in de afrekening is dat alle voorschotten van electriciteit, water, ed. aan ons worden aangerekend 146/365 van ons deel. Klopt dit? Wij moeten ook blijkbaar meebetalen voor het onderhoud van de garage, de tuinen, het dak, de elektrische installaties, en dit betreft allemaal facturen van na 23 februari, dus wanneer wij geen mede-eigenaar meer waren. Mij lijkt het logisch dat wij voor alles betalen dat uitgevoerd of besteed werd tot en met 23 februari, maar toch niet meer hier na? Of zie ik dit verkeerd? 
Kan iemand mij helpen aub? Ik heb de syndicus ook reeds de vraag gesteld, maar heb er geen vertrouwen in aangezien zij bij onze vorige jaarafrekening €1500 verkeerd gerekend hebben...
Alvast bedankt voor jullie reacties!

Keverke
Offline
De syndicus deelt mij nog mee
De syndicus deelt mij nog mee dat alle kosten pro rata temporis worden doorgerekend zoals wettelijk bepaald. Dus 146/365 dagen. 
 
naicwill
Offline
Berekening is juist,indien
Keverke
Offline
Dus als ik het goed begrijp
Dus als ik het goed begrijp moeten wij gewoon alle onderhoud, reparaties, nieuwe aankopen voor het pand (gemeenschappelijke delen) ook betalen na verkoop zolang het boekjaar loopt waarin we hebben verkocht? En hoe werkt die berekening juist voor voorschotten elektriciteit en water? Want nu hebben wij dus ook gewoon een afrekening hiervoor gekregen tot en met 30/09, terwijl de syndicus een afrekening van de eigenlijke kost zal krijgen in het volgende boekjaar (elektriciteit bv. is elk jaar in januari, water eind december). 

Ik heb nog 1 bijkomende vraag. Wat betreft de erelonen van de syndicus kregen wij een afrekening voor de maanden oktober, november, december en januari en dan 23/28ste van de maand februari (wegens verlijden akte op 24 februari, en dit lijkt mij ook een correcte berekening). Maar wij kregen hier nog 3 maanden bovenop aangerekend waarbij dan weer de verdeelsleutel 146/365 gebruikt werd. We komen dus in totaal op 8 maanden, terwijl het boekjaar dus 12 maanden betreft uiteraard. Daar zie ik de logica niet van in. Kan u mij daarmee helpen want de syndicus gaf hierover nog niet thuis. 

Alvast bedankt!
naicwill
Offline
U moet goed lezen wat in

U moet goed lezen wat in bovenstaande link staat:
"overgang van de kosten tussen verkoper en koper"
U betaalt enkel de gewone lasten zoals ieder jaar
maar nu in verhouding.
De voorschotten worden verrekend zoals de vorige jaren
door de syndicus voor alle eigenaars en u betaalt het aantal dagen
voorr het aandeel van uw appartement in deze kosten.
Ook normale onderhoudskosten bv lift,brandhaspels,..
worden zo verdeeld.

Voor onverwachte reparaties of nieuwe aankopen
na eigendomsoverdracht zijn de kosten voor de koper.

Het supplement ereloon kan misschien een vergoeding
zijn voor het werk van de syndicus voor het geven van 
informatie aan de notaris en verdeelt hij dit ook tussen
koper en verkoper,alhoewel deze kosten volledig
ten laste zijn van de verkoper.
De syndicus moet u een antwoord geven voor deze

specifieke kosten.
 

Quimmo
Offline
Wettekst

De originele wettekst over de kostenverdeling bij verkoop vindt u hier: http://www.quimmo.be/nl/blog/de-nieuwe-wet-op-de-mede-eigendom-is-goedge...

De 3 maand van de syndicus hebben idd wat uitleg nodig. Als het gaat om kosten om een dossier op te stellen, moet dat transparant vermeld zijn. Dat dat precies 3 maand zou zijn, zou me verbazen. Het moet wel gezegd zijn dat 3 maand ereloon syndicus waarschijnlijk lager is dan de dossierkosten die de meeste syndici aanrekenen.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Astrid CLABOTS oud
Offline
Kostenverdeling na verkoop

Geachte

De nieuwe mede - eigenaar draagt gewone lasten vanaf de dag waarop hij effectief gebruik maakt van de gemeenschappelijke delen.

Volgende schulden draagt de nieuwe mede - eigenaar ook, op voorwaarde dat de syndicus hierom verzocht NADAT de koopovereenkomst VASTE DATUM verkreeg :

1° Het bedrag van uitgaven voor behoud, onderhoud, herstelling en vernieuwing waartoe de AV inderdaad heeft besloten voor de vaste datum van de eigendomsoverdracht,

2° De oproepen tot kapitaalinbreng, ook door de AV goedgekeurd voor de vaste datum of kostprijs van dringende werkzaamheden,

3° De kosten verbonden aan het verkrijgen van gemeenschappelijke delen, indien daartoe besloten voor de vaste datum van de eigendomsoverdracht,

4° De door de VME vaststaande verschuldigde bedragen ten gevolge van geschillen ontstaan voor de vaste datum van eigendomsoverdracht,

Het antwoord is dan ook genuanceerd. Misschien dat de situatie toelaat dat er zich ook voor u  nuancering in functie van doorgerekende kosten mogelijk is.

Vriendelijke groeten
Astrid CLABOTS
VILLA JURIS ADVOCATEN
HASSELT

 

___________________________________________________
- Antwoord van een Quimmo.be partner
Astrid CLABOTS is advocate (www.clabotsadvocaten.be) met specialisatie in mede-eigendom

Keverke
Offline
Bedankt allemaal voor jullie
Bedankt allemaal voor jullie reacties!

De syndicus rekent ons voor het verstrekken van informatie aan de notaris reeds €170 aan. Ik heb reeds 2 maal uitleg gevraagd wat betreft die extra maanden, maar krijg er alsnog geen reactie op. Ik hoop daar toch snel uitsluitsel over te krijgen.