Kosten doorgerekend aan de VME bij verkoop appartement

1 antwoord [Laatste bericht]
aalst
Offline
Bij de verkoop van een appartement werd er door de syndicus een factuur  gemaakt ten laste van de VME.ten bedrage van 200€ Dit wegens notaris- en ventilatiekosten.
Gevraagd aan de syndicus of dit niet meteen doorgerekend diende te worden aan de verkopende eigenaar, kregen wij als antwoord:

"--De notaris- en ventilatiekosten zijn contractueel bepaald tussen de VME en de Syndicus. We hebben geen overeenkomst met de individuele eigenaars.
Deze kosten worden in de afrekening privatief doorgerekend aan de verkopende partij en uiteraards ook gestort op, de rekening van de VME."

Wordt er dan bij de verkoop geen onmiddelijke afrekening gemaakt door de syndicus,
zodat de notaris- en ventialtiekosten onmiddelijk kunnen geind worden bij de verkoper/eigenaar?

Is dit de correcte mannier van werken door de syndicus?
Quimmo
Offline
Is niet gezond, maar...

Het is natuurlijk nooit gezond dat privatieve kosten aangerekend worden via de VME. In geval van wanbetaling zit de VME dan met de problemen i.p.v. de schuldeiser. In dit geval is dit minder een probleem omdat de syndicus de notaris kan verwittigen van een uitstaande schuld om dit van de verkoopsom te laten afhouden.

Anderzijds is het wel zo dat de syndicus verplicht is de opsplitsing binnen een bepaalde tijd te doen wanneer de notaris er om vraagt en dat hij idd een contract heeft met de VME en niet met de individuele eigenaar. Het lijkt me dus niet zo eenvoudig om rechtstreeks aan de individuele eigenaar aan te rekenen en daarbij zeker te zijn dat men zijn geld nog ziet. Dat is soms het verschil tussen de ideale situatie en de meer praktische oplossing.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom