Aanduidinng voorzitter AV

4 antwoorden [Laatste bericht]
SCORPIOEN
Offline


Het betreft een zeer kleine VME en niemand van de mede-eigenaars wil Voorzitter zijn van de vergadering. Je kan niemand verplichten ook niet.( willen het niet, kunnen het niet, durven het niet, taalprobleem en niet serene situatie onderling).

Als het een vollmachthebber mag zijn, heeft die een taalprobleem...en leidt haar partner devergadering.

Is er een uitweg ?

 


mvg

SIEBE
Offline
VOORZITTER
Moeilijke zaak : voorzitter moet een eigenaar zijn.

Indien op geen enkele manier iemand bereid gevonden wordt om voorzitter te zijn : dan gaat de AV zo voort zonder. Maar indien later problemen rijzen dan is de VME verantwoordelijk voor de gevolgen.
SCORPIOEN
Offline
Voorzitter

@ siebe
Ook zo ?  als een verkozen voorzitter van de vergadering  zelf de vergadering verlaat naar aanlieiding van tumult bij  de bespreking van een agendapunt ?

Gekend is de situatie als er maar 1 mede-eigenaar of volmachtdrager over blijft  ( bvb de voorzitter) alle  eventuele beslissingen dan dan ook " unaniem "  zijn genomen.


 


mvg

SIEBE
Offline
beslissingen
Indien de voorzitter de AV verlaat : is de AV afgelopen. Is er slechts nog één eigenaar aanwezig : is er ook geen syndicus of voorzitter. 
Bij aanvang AV moeten er voldoende aandelen aanwezig zijn om te vergaderen. Indien in de loop van de AV eigenaars de vergadering verlaten hebben, blijft de overschot gerechtigd geldig te stemmen ook al haalt men niet de nodige % om te vergaderen.
Dus 1 eigenaar nog aanwezig kan in theorie alleen beslissen.


Vind in de wetgeving geen oplossingen of aanwijzigingen hieromtrent.
Of het juridisch stand houdt, betwijfel ik ten zeerste. 
nescio1
Offline
voorrang continuïteit AV en VME

Meer informatie gewenst.
 
Is er een syndicus mede-eigenaar of beroepssyndicus?
 
Gewoonlijk wordt er in de statuten opgenomen dat de voorzitter van de AV gekozen wordt (dagvoorzitter).
Dit is geen wet van Meden en Perzen.
 
De statuten kunnen ook bepalen dat, al dan niet bij gebrek aan een spontane kandidaat, wie b.v. al langst mede-eigenaar is, de grootste quotiteit heeft of een ander geschikt criterium, voorzitter wordt.
 
Opname van een dergelijke bepaling in het RIO kan een moreel drukmiddel vormen om een aarzelaar toch in de rol van voorzitter te dwingen.
 
 
Een syndicus mede-eigenaar zal vermijden de rol van voorzitter op te nemen maar uiteindelijk kan hij dit, bij gebrek aan alternatief, wel geldig doen.
 
 
Hebben wij te maken met een beroepssyndicus dan geven wij een voorkeur aan de continuïteit van het enigszins normale verloop van de AV.
De beroepssyndicus zal dan in notulen vermelden dat hij meermaals verzocht heeft om een kandidaat-voorzitter uit de kring van de mede-eigenaars, hen uitdrukkelijk gewezen heeft op de verplichting in:
 
B.W. Art. 577-6 § 5
 
en slechts node, onder zijn hevig protest, de rol van voorzitter op zich genomen heeft.