Aansprakelijkheidsverzekering voor de raad van mede-eigendom?

7 antwoorden [Laatste bericht]
Ken
Offline
Hallo,

Is een aansprakelijkheidsverzekering voor de personen van de raad van mede-eigendom aanbevolen? (aan 200Euro/persoon/jaar)

Zal de syndicus niet altijd de eind verantwoordelijkheid dragen?

Dit staat op deze website over de raad:
"heeft als opdracht om te superviseren of de syndicus deze taak naar behoren uitvoert maar mag zich niet rechtstreeks inlaten met het beheer, bijvoorbeeld aannemers aanduiden."

Bij belangrijke beslissingen (boven een bepaalde waarde) moet de raad (helpen) beslissen, correct?, dat is meer dan superviseren.

Is het niet zo dat iedere mede eigenaar de syndicus mag controleren en documenten opvragen? (dus niet enkel de raad)

Met Vriendelijke Groeten,
Ken

Quimmo
Offline
Niet echt een must

De raad van mede-eigendom is geen rechtspersoon, de leden kunnen dus enkel hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden. Maar als u zich binnen de grenzen van uw bevoegdheden beweegt en geen fraude pleegt is de kans natuurlijk klein dat u aangeklaagd zal worden en, zelfs als dat gebeurt, dat u veroordeeld zou worden. Tenzij u een professional uit de sector bent waar de rechter misschien eerder zou kunnen oordelen dat hij geen fout mag maken. Ik heb het zelf ook ooit nagevraagd en heb toen ook het antwoord gekregen dat er weinig risico is en dat een dergelijke aansprakelijkheidsverzekering niet echt nodig is. In de gebouwen die ik ken hebben de leden van de raad in elk geval geen dergelijke verzekering.

De raad heeft enkel een controlerende rol, maar er is wel een uitzondering. De wet laat toe dat de algemene vergadering bepaalde, goed omschreven uitvoerende taken met een bepaalde duur aan de RvME zou delegeren. In dat geval doet de raad meer dan enkel controleren. Ik ben wel benieuwd of anderen weten van veroordelingen van leden van de raad die hun functie te goeder trouw uitvoerden.

Verder vind ik 200€ per persoon wel erg duur, ik heb zelf wel nooit prijzen aangevraagd. In kleinere gebouwen kosten aansprakelijkheidsverzekeringen voor de vrijwillige syndicus in elk geval minder dan dat.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Ken
Offline
Dus die aansprakelijkheid
Dus die aansprakelijkheid slaat enkel op de bepaalde, goed omschreven uitvoerende taken met een bepaalde duur?
Want als je niets kan sturen enkel controleren kan je er toch ook niet verantwoordelijk voor zijn.

Stel dat er niets toegewezen werd aan de raad in de AV, is er dan nog een verschil tussen wat een lid van de raad kan doen en een andere mede-eigenaar?

Quimmo
Offline
Is algemeen

Aansprakelijkheid slaat niet op bepaalde zaken. Het is altijd mogelijk dat een mede-eigenaar een geding begint tegen een lid van de raad van mede-eigendom, wegens al dan niet vermeende fouten. Maar dan moet het toch ook nog duidelijk zijn welk lid de fout aangewreven kan worden. In de dagelijkse uitoefening van zijn taak lijkt het me toch dat er niet veel zaken zijn waar een lid van de raad dermate in de fout zou gaan dat iemand hem ook veroordeeld zal krijgen - tenzij hij manifest in de fout gaan, bijvoorbeeld door zaken te beïnvloeden om er voordeel uit te halen. Dat is in elk geval het standpunt van een jurist waar ik zelf ooit de vraag gesteld heb, benieuwd of een jurist op het forum hier nog een mening over heeft.

Bij de specifieke zaken waar de raad een mandaat voor een jaar krijgt van de AV, gaat het natuurlijk al om meer uitvoerende taken, waar het risico iets hoger zou liggen. Maar ook daar zal het toch al moeilijk zijn om iemand die te goeder trouw handelt aansprakelijk gesteld te krijgen.

Wat me gevaarlijker lijkt, is een functie zoals de commissaris van de rekeningen. Bij ons in de voorgestelde aanpassing van het reglement van mede-eigendom staat er letterlijk in dat deze hoofdelijk aansprakelijk is voor fouten die hij maakt in de uitoefening van zijn functie. Bij iemand die deze functie opneemt wordt dan ook een zekere competentie verwacht, wat dan achteraf ook tegen hem gebruikt kan worden.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Ken
Offline
"In de dagelijkse uitoefening
"In de dagelijkse uitoefening van zijn taak lijkt het me toch dat er niet veel zaken zijn waar een lid van de raad dermate in de fout zou gaan dat iemand hem ook veroordeeld zal krijgen - tenzij hij manifest in de fout gaan, bijvoorbeeld door zaken te beïnvloeden om er voordeel uit te halen."

Hoe kan de raad iets beïnvloeden als de raad niets mag doen juist zoals alle andere mede-eigenaar niets mogen doen? Wat is het verschil met een andere mede-eigenaar kan die minder beïnvloeden?

Ik vind nog altijd die tegenstrijdigheid terug in uw antwoord dat de raad niets mag doen behalve kijken maar het wel kan beïnvloeden.

Ken
Offline
Ik zie hier dat de prijs
Ik zie hier dat de prijs 119.4Euro is voor B-Cover Profession Compact:
http://www.b-cover.be/nl/brochure/tarieven.pdf


Quimmo
Offline
"Hoe kan de raad iets

"Hoe kan de raad iets beïnvloeden als de raad niets mag doen juist zoals alle andere mede-eigenaar niets mogen doen? Wat is het verschil met een andere mede-eigenaar kan die minder beïnvloeden?"

Voor wie creatief is, zijn er altijd dingen mogelijk. U zou bijvoorbeeld kunnen afspreken dat offertes eerst naar u gestuurd worden en dan op de deadline in pakket overgemaakt worden aan de syndicus. En daarbij een "ongewenste" offerte laten verdwijnen, om maar iets te noemen.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Ken
Offline
OK, maar dat is dan kwaad
OK, maar dat is dan kwaad opzet, en is dus geen deel van de normale werking.