Boekhoudperiode en datum AV
- login of registreer om te reageren
Top heden ging de boekhoudperiode in onze VME steeds van 1-1 t/m 31-1.
De AV vind dan ook jaarlijks plaats in Januari.
nu, volgens het RME, moet deze vergadering gebeuren in Mei.
Betekent dit dan ook dan de boekhoudperiode bv van 1-5 t/m 30-4 loopt?
kan de VME, op de AV, afwijken van deze in het RME opgenomen datum voor AV?
kan de VME, op de AV, zelf de boekhoudperiode bepalen?
ps. Wij zijn een kleine VME met 8 kavels
alvast dank voor jullie gewaardeerde input
De boekhoudperiode is voor ons een akkevietje.
De nu quasi-onmogelijkheid om een AV in de opgelegde periode te houden, brengt niet mede dat de boekhoudperiode veranderd zou moeten worden.
Stabiliteit in de tijd is een voornaam kenmerk van een boekhouding.
De syndicus hoort te zorgen voor permanente inkomsten voor de VME.
B.W. Art. 577-8 § 4 4 °
B.W. Art. 577-9 § 1
“… De syndicus…bewaren van de rechten…door de algemene vergadering. “
geven de syndicus, in de huidige omstandigheden, een voldoende juridische basis om provisies op te vragen in lijn met deze gevraagd in voorgaande jaren.
verwijderd
# 2: “…syndicus een boekhouding moet (*) voeren volgens het principe van de eenvoudige boekhouding…”
Ook voor de syndicus mede-eigenaar geldt de algemene regel dat de boekhouding van de VME gevoerd hoort te worden volgens het systeem “dubbel boekhouden”.
B.W. Art. 577-8 § 4 17 °
https://www.cbn-cnc.be/nl/adviezen/uitgewerkt-voorbeeld-bij-het-minimum-genormaliseerd-rekeningenstelsel-voor-verenigingen
(Een vereenvoudigde boekhouding is toegelaten < 20 kavels).
(*) onze aanvulling
“… van 1-1 t/m 31-1.”
Waarschijnlijk bedoeld als: 01 januari tot en met 31 december.
Niet alle leveranciers zijn even stipt met het opmaken en verzenden van hun facturen.
Dit betekent dat in vele gevallen de syndicus slechts einde februari, begin maart, nagenoeg zeker, in bezit is van alle documenten betreffende het voorgaande boekjaar, afgesloten 31 december.
Vandaar dat AV veelal gepland worden in de maand mei.
Wel kan u een beroep doen op de mogelijkheid van afwijking vervat in:
B.W. Art. 577-8 § 4 17 °
De syndicus weet perfect welke werken er tegen die datum dienen gefactureerd, en zal dus die leveranciers van diensten achter de hielen zitten om tijdig te facturen. Als CvR weet ik dat ook heel precies.
Dit loopt nu al 6 (werk)jaren op rij, zonder problemen. Een kwestie van anticiperen en de leveranciers diets te maken dat de VME correct (en dat is dus ook tijdig) wenst gefactureerd te zien.
Elke maand heb ik als CvR een balans en detail van de onkosten, opvolgen is dus geen enkel probleem.
Ron
Ron
En indien op einddatum boekjaar bv. 31.12; en syndicus weet dat er nog facturen moeten komen kan hij die gerust boeken op bepaalde rekeningen ( nog te ontvangen facturen ... ),
kan deze dan ook opnemen in de kosten verdeling. De gebruikte rekening zal zich na de einddatum boekjaar aanzuiveren.
Geachte
hierover is wettelijk niets bepaald, en we lezen hierover ook zelden iets terug in statuten.
U begrijpt dat het einde van het boekjaar het best quasi samenvalt met het tijdstip van de jaarvergadering.
Astrid CLABOTS
CLABOTS
Hoger vindt u reacties die niet getuigen van realiteitszin binnen de “normale” VME.
“… best quasi samenvalt met het tijdstip …”
Vermits de jaarrekening normaal een agendapunt is dat ter stemming wordt voorgelegd, geldt ook hier ze voorafgaandelijk ter inzage moet liggen. En dan spreken wij nog niet over de CvR die voldoende tijd moet hebben voor zijn eindcontrole.
“… gerust boeken op bepaalde rekeningen…”
Het overdadig gebruik van overgangsrekeningen maakt het voor een niet-boekhouder nog moeilijker om de realiteit van de boekhouding te (onder)kennen.
Werkbasis voor elke malefide boekhouder.
Ons inziens sluit op een boekjaar afgesloten op 31-12, doorgaans pas vanaf 15 maart een SAV aan waarin de slotjaarrekening besproken en goedgekeurd kan worden door “gewone” mede-eigenaars.
#15 Nescio1
Schiet niet op de pianist : stricto sensu noemt Jaarrekening nu INVENTARISREKENING, om te vermijden dat de commissaris van de rekeningen een Revisor zou moeten zijn
Mij lukt het niet de bespreking van de Inventarisrekening ( IR ) op de dagorde te zetten, omdat volgens de overeenkomst met de syndicus dat voorbehouden is aan de Raad van Mede-eigendom(sic)
Wel wordt de IR jaarlijks goedgekeurd samen met de Rekeningen, die ook niet bespreekbaar zijn omdat...
Van de kwartaalopvragingen ( provisiies) werd eertijds beslist dat het "afrekeningen"zouden van de gemaakte kosten, definitieve afrekeningen trouwens omdat het afrekeningen zijn van gemaakte kosten. Daarvoor heeft hij van een statutaair boekjaar vier echte boekjaren maakt, met vier keer IR en verslag van de commissaris ( waarvan we maar 1 krijgen), wel zonder vier Algemene Vergaderingen.
Bovendien zegt en schrijft hij ( de syndicus) dat hij zo doende, niet gebonden is aan de goedgekeurde begroting...omdat hij definitieve afrekeningen maakt van gemaakte kosten... die betaald werden .
Zeggen dat een VME de syndicus heeft die het verdient is een boutade, mij goed : de Algemene Vergadering wordt dom gehouden en bang gemaakt, omdat we na 30 jaar ploeteren met een niet professionele syndicus ( mede-eigenaar) we nu een professionnele syndicus hebben die het helemaal niet beter doet, integendeel, en er goed voor betaald wordt.
Een andere boutade " als de algemene vergadering vraagt om bedrogen te worden, kan je het de syndicus niet kwalijk nemen dat hij het dan ook doet ", maar dat mag niet veralgemeend worden.
A propos : de commissaris van de rekeningen is nochtans een erkend boekhouder, die als orgaan van toezicht op de syndicus, deskundig faalt.
Ga je daarmee naar de vrederechter... moet je opdraaien voor het betalen van een deskundige..
Mij rest de mogelijkheid die situatie aan te klagen bij de Beroepsinstantie van erkende boekhouders, maar dat is ook niet voor handlioggend
Wijze raad is goud waart,
waarvoor dank.
- login of registreer om te reageren
De boekhoudperiode is statutair bepaald in een notariële akte
De datum voor de algemene vergadering is sedert 1.1.2019 niet meer geldig in het Reglement van Mede-eigendom maar hoort sedert die datum thuis in het Reglement van Inwendige Orde.
DE periode van 14 dagen waarin de Algemene Vergadering moet plaats vinden kan nu, zonder notariële akte; gewijzigd worden door een beslissing van de Algemene Vergadering.
Een algemene vergadering wordt best zo rap mogelijk na datum einde statutair boekjaar gehouden,, want zonder goedgekeurde begroting voor het nieuwe jaar, kunnnen ook geen kwartaalprovisies opgevraagd worden...en de syndicus komt in geldnood, gezien ook de eind-afrekening van het be-eindigd bopekjaar nog niet is goedgekeurd en kan evenmin opgevraagd worden.
Met vriendelijke groeten
mvg