eindafrekening na verkoop

3 antwoorden [Laatste bericht]
halibaba
Offline
Mijn appartement word verkocht rond 25 maart 2012, nu vraag ik mij af tot welke datum en hoe de afrekening 2012 moet opgemaakt worden. Ik heb nu wel het eerste kwartaal 2012 betaald.  Ook zou ik willen weten of Ista de warmtemeters moet komen opmeten.
Quimmo
Offline
Onderscheid gemene delen en privatieve

U moet natuurlijk een onderscheid maken tussen de kosten van de gemene delen en deze van de privatieve.

Voor de gemene delen wordt dit geregeld in de wet op de mede-eigendom, Art 577-11. De nieuwe eigenaar draagt de kosten vanaf het moment dat hij gebruik maakt van de gemene delen.

Voor de privatieve delen is het ook evident dat er een afrekening gemaakt wordt bij overdracht. Voor elektriciteit heeft u bijvoorbeeld in de regel een formulier van de maatschappij om de meterstanden te noteren en de overdracht te regelen. Heeft u ook niets dergelijks van Ista? Het lijkt me inderdaad nodig dat ook zij een telleropname doen om een correcte afrekening te kunnen maken.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Van Wynsberghe Jan
Offline
Er bestaan hier inderdaad
Er bestaan hier inderdaad formulieren voor die ingevuld en opgestuurd kunnen worden naar Ista.

Artikel 577-11 is wel summier en heeft vaak aanleiding tot discussie.Hoe de kosten moeten opgesplitst worden en welke kosten er moeten opgedeeld worden tussen koper en verkoper heeft aanleiding tot verwarring.

Bijv. Zijn alle kosten met een factuurdatum voor de verkoop ten laste van de verkoper of moeten ze opgesplitst worden?? Wat bijvoorbeeld met jaarlijkse onderhoudsovereenkomsten en verzekeringen. In de praktijk is dit soms een moeilijke oefening.


Quimmo
Offline
Pro rata?

Pro-rata lijkt me de meest eerlijke en logische verdeling. Maar, zoals u zegt, het staat niet zo duidelijk in de wet. En verwarming is dan weer een thema op zich omdat er een piek in de winter is.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom