Geen kandidaten voor raad van mede-eigendom

4 antwoorden [Laatste bericht]
danny
Offline
Wat gebeurt er als er niemand kandidaat wil zijn van de raad van mede-eigendom, en dit voor een gebouw van meer dan 20 appartementen .
Kan men iemand dan verplichten , die met de meeste stemmen b.v.
Astrid CLABOTS oud
Offline
Geachte Men zou inderdaad in
Geachte

Men zou inderdaad in een objectief criterium kunnen voorzien om de RvME samen te stellen : een veel gehoord gebruik is aanduiding op basis van de leeftijd (de oudste(n)).

Aangezien het criterium objectief is, kan men hier tenslotte weinig tegen in brengen.

Aanduiden op basis van het aantal aandelen, lijkt mij "delicater" : voor zijn leeftijd kiest men niet, voor het aantal aandelen dat men bezit in zekere zin wel ... dit zou wél tot discussies (in de richting van "discriminatoir" etc.) kunnen leiden. Bovendien zou dit in de hand kunnen werken dat grote aandeelhouders dan als vanzelf ook nog belangrijke posities in nemen / in kunnen nemen en ook dit kan kwaad bloed opzetten of bijdragen tot een kwalijke sfeer.

Vriendelijke groeten,
Astrid CLABOTS
ARGUS ADVOCATEN
HASSELT

___________________________________________________
- Antwoord van een Quimmo.be partner
Astrid CLABOTS is advocate (www.clabotsadvocaten.be) met specialisatie in mede-eigendom

Quimmo
Offline
Misschien toch liever een ander criterium

Moet dit dan ook niet zo voorzien worden in het reglement van mede-eigendom, dat de oudste mede-eigenaar de taak opneemt? Ik neem aan dat men dit niet even op de vergadering uit zijn mouw kan schudden.

Maar de oudste vind ik ook niet echt een goed criterium. Vaak kunnen oudere bewoners deze taak nog moeilijk aan. Het kan voor overdadige stress en afwezigheden zorgen en de resultaten zullen er misschien ook naar zijn. Je zou natuurlijk wel kunnen vooropstellen dat de oudste eerst geïnterpelleerd wordt en zo in aflopende volgorde. Dit geeft wat extra sociale druk maar de mensen zouden wel moeten kunnen weigeren - garantie heb je dan weer niet.

Het feit dat in het andere geval een mede-eigenaar met veel aandelen zo de zaak naar zich toe kan trekken vind ik niet echt van toepassing. Iedereen krijgt immers de kans om zich kandidaat te stellen. Als iedereen zijn hoofd in het zand steekt bij een oproep tot kandidaturen, vind ik dat ze achteraf ook niet moeten klagen als de eigenaar met de meeste aandelen aangeduid wordt. Dat zal ze dan motiveren om de volgende keer eens uit hun schulp te komen.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

famdmc
Offline
criterium aanduiding leden RvME bij gebrek aan kandidaturen
Indien de oudste moet kunnen weigeren, dan kan ook de mede-eigenaar met de meeste aandelen weigeren.  Alle mede-eigenaars hebben die keuze.  Heeft iemand ervaring met het gebrek aan kandidaten voor de RvME ?

KBO 0839.054.948
Quimmo
Offline
Gelukkig nog geen persoonlijke ervaring

Gelukkig nog geen persoonlijke ervaring, maar in kleine VME's kan het zeker een punt zijn.

Eventueel kunt u een weigering mogelijk maken, maar enkel onder strikt bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld slecht te been of andere gezondheidsproblemen. Ik vind de mogelijkheid tot weigeren eerder relevant voor oudere personen dan voor eigenaars met het meeste aandelen.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom