Syndicus problemen

2 antwoorden [Laatste bericht]
Corsario
Offline

Hallo,
We wonen al 17 jaar in het gebouw, eerst hadden een appartement gehuurd en later gekocht. Ik ben blij dat deze wet van kracht is, waarom:
- we wonen in een gebouw met 6 appartementen en 2 studio's (telt voor 1 appartement).
- dit gebouw heeft 4 medeeigenaars, waaronder wij. 1 medeeigenaar bezit 4 appartementen. Maar is ook onze syndicus.
- laatste keer dat we vergaderd hebben was in 2006.
- in dit gebouw wonen 2 medeeigenaars.
In de de loop der jaren is dit gebouw aan het verwaarlozen. De syndicus heeft haar appartementen verhuurt aan studenten en buitenlanders.
- Ik onderhoud met veel pijn de gezamelijke trappenhal en als er iets kapot is doen zij niets en regel ik wel voor hun.
Zelfs hebben we een rechtszaak verloren ivm plaatsen van schotelantennes. Sindsdien hebben we geen goede verstandhouding met onze syndicus.
De makelaar die de appartementen verhuurd zijn goede vrienden van de syndicus.
Goed om het verhaal kort te maken: wat zijn de taken van syndicus? Als ze niets doet, wat kunnen we ondernemen? We hebben geen verslagen, geen overzichten van jaarlijkse kosten,.... helemaal niets.
Onze appartementen draait alles op elektriciteit, ook de verwarming. Vorige week zag ik dat de onderburen een gasfles hebben voor te koken, even schrikken. Nu vroeg onze verzekeringsmakelaar voor een blokpolisverzekering, maar daar we nooit iets van gehoord.
Goed, wat moeten we doen?

Corsario
Offline
Vergadering
Ik heb op eigen initiatief, alle gegevens verzameld en een datum vastgelegd voor een algemene vergadering. Deze geef ik door aan alle medeeigenaars en syndicus.
Quimmo
Offline
Taken van de syndicus

De beschrijving van de taken van de syndicus vindt u in de nieuwe wet, Art 577-8 §4.

Uw syndicus voldoet hier duidelijk niet aan. Ik neem aan dat u ook geen schriftelijk contract heeft met uw syndicus, wat in elk geval verplicht is volgens de nieuwe wet. Gezien er geen contract is, geen vergadering, de taken niet uitgevoerd worden, etc. zou u volgens mij aan de vrederechter kunnen vragen een syndicus voor uw VME aan te stellen. Wat de verstandhouding ook niet zal verbeteren, maar ja, het loopt toch al niet.

Gezien uw "syndicus" zich wel als zodanig opstelt, neemt ze wel het risico van de beroepsaansprakelijkheid op zich en zou u kosten ten gevolge van foute beslissingen, nalatigheid, enz op haar persoonlijk kunnen verhalen. Misschien loont het toch eens de eisen van de wet en de persoonlijke risico's voor haar op een open en volwassen manier te bespreken in de hoop dat dit iets losmaakt.

Verder begrijp ik ook niet hoe ze kan werken zonder kostenoverzichten en verdelingen. Indien u geen afrekeningen volgens de regels krijgt, betaalt u deze toch niet?

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom