verdeelsleutel in de gemene delen

1 antwoord [Laatste bericht]
jan lazou
Offline
Beste Quimmo,

De berging die ik aankocht in mijn appartement bedraagt 16/10.000sten.  Dit is ook zo vermeld in mijn notariële akte.  Als ik de vergelijking maak met de andere bergingen in mijn appartementsblok blijkt dat mijn berging de allerkleinste oppervlakte heeft. Sommige bergingen in het gebouw hebben een grotere oppervlakte maar toch een kleinere verdeelsleutel, dus minder dan 16/10.000.  Dit kan toch niet kloppen.  Dit heb ik nu pas opgemerkt.  Heb ik hier verhaal tegen?  
Quimmo
Offline
U kunt het proberen

Is er, naast de oppervlakte, nog een andere objectieve reden waarom uw kelder meer waard zou zijn?

Indien niet, kunt u altijd proberen op de algemene vergadering een wijziging van de aandelen voor te stellen. Voor een wijziging van de aandelen is wel eenparigheid nodig. Indien de mede-eigendom klein is en de sfeer in de mede-eigendom goed is, kan het misschien lukken. De impact op de kosten van de anderen zal immers minimaal zijn.

U zou natuurlijk ook nog kunnen proberen bij de vrederechter uw gelijk te halen. Art 577-9 §6:

"Iedere mede-eigenaar kan aan de rechter vragen:
1° de verdeling van de aandelen in de gemeenschappelijke gedeelten te wijzigen, indien die verdeling onjuist is berekend of indien zij onjuist is geworden ingevolge aan het gebouw aangebrachte wijzigingen;
2° de wijze van verdeling van de lasten te wijzigen, indien deze een persoonlijk nadeel veroorzaakt, evenals de berekening ervan te wijzigen, indien deze onjuist is of onjuist is geworden ingevolge aan het gebouw aangebrachte wijzigingen."

Gezien voor u de financiële impact waarschijnlijk ook klein zal zijn, is het de vraag of het sop de kool waard is, natuurlijk.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom