Vergoeding syndicus mede-eigenaar klein appartementsgebouw

5 antwoorden [Laatste bericht]
bartm
Offline
Hallo, Kan ik als mede-eigenaar en syndicus een vergoeding vragen? Hoe wordt dit geregeld? Het gaat over een appartementsgebouw met 5 verdiepingen en 2 winkels op gelijkvloers.

Is het redelijk dat ik een vergoeding vraag van bvb. 10 euro per appartement en winkel?  Of is dit gewoon not-done om een vergoeding te vragen bij kleine appartementsgebouwen zonder professionele syndicus? De meeste mensen zeggen mij dat ik zeker een vergoeding moet vragen. Ik steek er uiteindelijk tijd in om alles te bestuderen en de rol op mij te nemen en het vraagt een zeker verantwoordelijkheid, wat ik zeker wil dragen.
En hoe moet ik deze vergoeding dan vragen? Via een onkostennota? Of via een factuur, maar kan ik zomaar een factuur uitschrijven als mede-eigenaar en niet professionele? Hoe doen andere mensen dit?
Bedankt.
Quimmo
Offline
U kunt een vergoeding vragen

U kunt natuurlijk een vergoeding vragen, maar dan worden kosten zoals deze van de aansprakelijkheidsverzekering niet meer automatische ten laste van de VME gelegd, al kunt u dit natuurlijk nog altijd zo afspreken in uw overeenkomst.

U zal de vergoeding ook moeten aangeven aan de belastingen, als diverse inkomsten. Maak wel een duidelijk onderscheid tussen uw echte vergoeding en de terugbetaling van de onkosten (brieven, enz.) die u maakt. In elk geval bent u volgens de aanschrijving 95/013 van financiën niet BTW plichtig: "Als orgaan van de rechtspersoon heeft de syndicus die als natuurlijk persoon optreedt binnen de hem door bovengenoemde wet (z. BW, art. 577-8, § 4) en het reglement van mede-eigendom (statuten van de rechtspersoon) verleende opdracht niet de hoedanigheid van BTW-belastingplichtige. "

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Eva Kyndt
Offline
Hoe verloopt dit wanneer de
Hoe verloopt dit wanneer de mede-eigenaar bijv een uitkering ontvangt en daardoor geen andere inkomsten mag hebben? Wordt dit beschouwd als "zwartwerk"? 
vrijwsyndicus
Offline
syndicus worden
Behalve de jongste bijvraag vindt u ook enige informatie onder:

http://quimmo.be/nl/forum/syndicus-algemene-vergaderingen-raad-van-mede-...

eerste post: 13-03-2012
Wally2100
Offline
Syndicus als mede-eigenaar
Ik krijg 'n vergoeding als syndicus , doe ook het onderhoud elke week van de gang , trapzaal , kelder en voetpad . Daar word ik ook voor vergoed .
Vermits dit 'n wekelijkse terugkerende arbeid is het kuisen , veronderstel ik dat dit in de belastingsaangifte onder baten kan invullen ?
 
nescio1
Offline
loonfiche 281.50

Uw VME (dus u) hoort een loonfiche 281.50 op te maken.