Vergoeding vrijwillig syndicus

3 antwoorden [Laatste bericht]
Dieter Vyt
Offline
Beste forum-leden,

Ik lees allerhande diverse informatie op diverse fora, maar kan geen eenduidig antwoord terugvinden op mijn vraag. Vandaar dat ik ze hier toch even omschrijf.

Ik ben vrijwillig syndicus van een gebouw van 6 wooneenheden. Nu doe ik dit kosteloos tot op heden. Indien ik een vergoeding zou vragen moet ik dit inbrengen in de belastingen. Tot zover is mij dit duidelijk.

Maar stel nu dat op de algemene vergadering besloten wordt dat de VME enkele van mijn persoonlijke facturen zoals telefonie of internet zou betalen. Wordt dit gezien als verloning en dus belastbaar, of is dit dan belastingsvrij omdat ze mijn onkosten vergoeden?

U begrijpt dat indien ik deze facturen zou kunnen laten betalen door de VME (met hun unaniem akkoord uiteraard) dit voor mij mijn inspanningen als syndicus wel kan compenseren. Ik had gedacht aan een bedrag van ongeveer 1000 euro per jaar in te brengen.

Ik kijk alvast uit naar jullie ervaring of mening hieromtrent.
Quimmo
Offline
Dit is eigenlijk een vraag

Dit is eigenlijk een vraag voor fiscalisten, maar het lijkt me geen goed idee duidelijk toewijsbare facturen in te brengen waarbij de fiscus dan later kan zeggen dat deze niets met de VME te maken hebben en dus verloning zijn. Met ook het (kleine) risico dat iemand zou beweren dat u een betaalde syndicus bent, met alle gevolgen vandien.

Vraag beter gewoon een redelijke forfaitaire onkostenvergoeding voor zaken die u voor de VME doet: verplaatsingen, parkeerkosten, inkt voor printer, telefoongesprekken, briefwisseling, enz. Dan hoeft u geen detailkosten te geven en kan daar ook niet over gevit worden. Ik weet niet wat precies aanvaardbaar is, maar het bedrag wat u aanhaalt lijkt me niet onredelijk.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

nescio1
Offline
zelf syndicus zijn: uw eerste voordeel/besparing

Zodra u een vergoeding ontvangt bent u zelfstandige in bijberoep, hoort u de B.A. syndicus zelf te dragen en valt u onder de gewone regelgeving :
 
http://www.unizo.be/starters/advies/welke-formaliteiten-moet-ik-vervullen-om-te-starten-als-zelfstandige
 
(ook inkomstenbelasting !, B.T.W.-aangifte, RSZ, opmaken door VME fiche 280.50 en v.a.)
 
U zult ons repliceren dat er allerhande uitzonderingen en minimum-maximumbedragen bestaan die tot niet of gedeeltelijke toepassing leiden.
 
Inderdaad, maar de (gecentraliseerde) informatie erover is schaars en dient bij elke dienst opgevraagd te worden.
 
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160401_02214924
(betaalmuur ?)
 
 
”Om niet”, inbrengen van de gemaakte kosten en een zeer beperkte forfaitaire vergoeding voor bepaalde moeilijk bewijsbare kostensoorten lijkt ons de beste oplossing.

U zal waarschijnlijk bedoeld hebben € 100 en niet € 1 000.
Dit laatste bedrag betekent dat de VME niet alleen uw internet- en telefoonaansluiting betaalt, maar ook de afschrijving van uw computer en printer.
Zo vraagt u naar een controle door de belastingsdiensten wegens "voordelen van alle aard".


 
nescio1
Offline
dienst gemeenschap hoort te primeren