Aansprakelijkheidsverzekering syndicus

2 antwoorden [Laatste bericht]
Kristel_N
Offline
Volgens mijn verzekeringsmakelaar ben ik als syndicus verplicht om 2 verzekeringen af te sluiten met betrekking tot de aansprakelijkheid:

- Een verzekering voor de contractuele aansprakelijkheid van de syndicus, de raad van mede-eigendom en de commissaris van de rekeningen  (= beroepsaansprakelijkheid)

- Een verzekering voor de niet-contractuele aansprakelijkheid van de VME, de individuele mede-eigenaars, de raad van mede-eigendom, de syndicus, de huisbewaarder, de commissaris van de rekeningen en alle aangestelden (= burgerlijke aansprakelijkheid)
 
Klopt het dat beide verzekeringen verplicht/noodzakelijk zijn?
deskundige
Offline
Op basis van de wettekst

Op basis van de wettekst interpreteer ik deze in die zin dat het wettelijk verplicht is om enkel de contractuele beroepsaansprakelijkheid van de syndicus te verzekeren.

Wat zeker is, is dat de wet niet spreekt over een verzekering voor leden van de raad van mede-eigendom, voor mede-eigenaars, rekeningcommissaris, e.a.

Dat gegeven klopt dus zeker en vast niet.

Ik informeer me aangaande de burgerlijke aansprakelijkheid 'even' en kom dan bij u terug.

Quimmo
Offline
Neen, maar

Verzekering voor commissaris en RvME is inderdaad geen wettelijke verplichting. Maar indien u in de taakbeschrijving van een (vrijwillige) commissaris schrijft dat hij aansprakelijk is voor zijn fouten, dan is het ook best dat de VME een aansprakelijkheidsverzekering voor deze persoon afsluit. Zoniet zal u waarschijnlijk geen kandidaten vinden.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom