afrekening mazout

11 antwoorden [Laatste bericht]
Tatiana
Offline
beste, Graag hadden wij wat advies gekregen, wij wonen in een appartementsblok van 2verdiepingen ik ben zelf eigenaar en woon op 2de verdiep het 1ste verdiep is andere eigenaar hij woont er zelf niet maar verhuurd deze! nu hebben we reeds mazout laten bijvullen en afrekening gemaakt nu blijkt dat wij als eigenaar maar 88,62 euro moeten betalen en de huurder 1280 euro aangezien hij een hoog verbuik heeft aan de hand van de meterstanden voor verwarming, heeft hij dit aangemaald bij zijn huisbaas dat dit niet correct en een zeer groot verschil is tussen beide verdiepen! de huurder heeft ook aangemaand dat zijn "chaufagges" die in de woonkamer staan niet echt warmte geven dus wss defect! nu vragen wij ons af wie er de afrekening voor het 1ste verdiep moet betalen de huurder zelf of de huisbaas aangezien het defect niet aan gemeenschappelijk toestellen ligt maar in de wonning zelf! wij hebben reeds alles laten testen en alles klopt de meters enz! alvast bedankt
Quimmo
Offline
Hoe wordt het verbruik van de verwarming gemeten?

Hoe wordt het verbruik van de verwarming gemeten? Met calorimeters? En wie neemt deze meterstanden op?

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Roel De Cleermaecker
Offline
Beste, Is dit niet in eerste
Beste,

Is dit niet in eerste instantie een debat tussen eigenaar en huurder?
U meldt zelf dat de meters door u werden getest en correct bevonden en dat de huurder zelf heeft ondervonden dat de verwarmingselementen niet voldoende warmte geven. In dergelijk geval en gelet op de strenge december maand wordt het bijzonder kostelijk een ruimte op kamertemperatuur te brengen.

Ik denk dat de huurder zich naar de eigenaar dient te richten en u verder gewoon kan afwachten... Moest er wel degelijke problemen zijn met de meters ligt de kwestie uiteraard anders, doch thans zijn er geen redenen hiervan te vertrekken.

_____________________________________________
- Antwoord van een Quimmo.be partner
Roel DE CLEERMAECKER is advocaat, met specialisatie in mede-eigendom
 

Quimmo
Offline
88€ betalen of bijbetalen?

Ik vroeg ook of het calorimeters waren omdat deze, voor de verwarmingen die bij hem slecht zouden werken, dan ook weinig verbruik zouden aangeven. In dat geval zou hij minder moeten verbruiken.

Hoe dan ook, voor zover dat u zeker bent dat er geen problemen zijn in de gemeenschappelijke installatie is het een zaak tussen de huurder en de verhuurder.

De 88€ die u moet betalen, gaat om bijbetalen t.o.v. de maandelijkse voorschotten, neem ik aan?

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Tatiana
Offline
afrekening over mazout en water

  Beste,

  er zijn geen caloriemeters geplaats! er zijn beneden in de gemeenschappelijke ruimte
  waar brander, ketel enz staat daar bevinden zich ook de afzonderlijke meters voor elk 
  verdiep zowel voor verwarming en voor het warm water! iedereen kan deze meters
  nazien op elk tijdstip van de dag! er zijn ook reeds in de maand juli nieuwe meters   geplaats!  
 
  er worden geen voorschotten betaald afrekening voor stookolie gebeurd als men
  stookolie komt leveren in dit geval gaat het dus over een periode van 30/04/2010 tot
  03/02/2011. de huurder heeft tegen ons zelf gezegd dat zijn verwarming aanstaat
  zowel dag en nacht op een temperatuur van 16 nachts en 18overdag dacht ik! en dat
  1 verwarming opzette in zijn woning betreffende één in zijn woonkamer! wij hebben
  dan ook kunnen vaststellen dat zijn meter met 10 eenheden per dag omhoog ging en
  dit dus volgens ons ligt aan het feit dat zijn verwarming toestel in de woonkamer niet
  genoeg warmte geeft en de gewenste temp nooit bereikt en daardoor constant moet
  werken en dat de meter dan ook blijft werken!
  het 2de verdiep waar ik zelf woon heeft altijd een minder gebruik gehad van     
  verwarming en nu zeker aangezien ik en mijn partner voltijds gaan werken en dus niet thuis van 8uur s'morgens tot 6uur s'avonds en de huurder van het 1ste verdiep van thuis uit werkt! 

dit denken wij toch iets tussen huisbaas en huurder aangezien er bij ons niets mis is "onze chauffages" geven na 10 min echt wel genoeg warmte!

 alvast bedankt


Quimmo
Offline
Wordt het debiet gemeten?

Ik weet niet op basis van welk principe de centrale meters werken, maar indien bijvoorbeeld het debiet naar elk appartement gemeten wordt en er wordt continu warm water naar zijn appartement gepompt zonder resultaat vanwege zijn defecte radioatoren, dan kan ik me inderdaad voorstellen dat de meting verkeerd is.

Maar dan zou ik in zijn situatie in elk geval gaan dwars liggen. In eerste instantie tov de verhuurder, maar ik zou toch ook de juistheid van de meetmethode - terecht - in vraag stellen.

Maar indien uw verbruik van een tachtigtal euro de totale kost is en niet enkel het verschil tussen voorschotten en afrekening, dan is er ook wel iets mis want dit kan natuurlijk niet. Het is natuurlijk wel zo dat, indien u een reële kost verdeelt over 2 appartementen en het meetsysteem wijst een te groot precentage toe aan de ene, dat er dan ook te weinig aan de andere toegewezen wordt. Met andere woorden, de fout in het systeem zorgt er voor dat uw buur een deel van uw verbruik betaalt en dat u te weinig betaalt t.o.v. uw reële verbruik.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Tatiana
Offline
meters
de meters werken als volgt van zo gauw dat er iemand op zijn appartement de thermosaat van zijn appartement aanzet begint de pompt te draaien begint ook de meter te draaien voor elk app een aparte meter en ik denk ong dat de verwarming een uurtje draait of juist nog geen uur 1eenheid bij komt op de meter! wij hebben dan ook dagelijks de meters na gezien en het is ons en de huurder zelf ook opgevallen dat hij bijna dagelijks 10eenheden per dag omhoog zijn verwarming staat wel dag en nacht op op een temp denk ik van 16 of 17 graden maar aangezien wij overdag niet thuis zijn en gaan werken zijn kan het onmogelijk dat ons verbuik mee op zijn meters komt! daarom denken wij dat zijn verwarming echter geen warmte geeft en daarom dat zijn living nooit de gewenst temp heeft aangezien wij enkele winters geleden ook dat probleem hadden, het gaat over indentieke zelfde verwarming op dezelfde plaats hebben wij dit zelf inorde gebracht een geen kosten doorgerekend aan de andere eigenaar! ik begrijp de huurder ook als je een afrekening krijgt van 1280euro voor 8maanden en de andere maar 88euro maar ik denk niet dat wij hier mee moeten voor opdraaien???
Quimmo
Offline
Het is niet zo dat uw gebruik "mee op zijn meter komt"

Het is niet zo dat uw gebruik "mee op zijn meter komt", maar wel dat de verdeling van het totaalverbruik niet correct is. Laten we er voor het gemak van uitgaan dat jullie beiden ongeveer even veel gebruiken (effectief gebruik, niet de verkeerde aflezing, een verhouding van meer dan 1/10 kan gewoon niet correct zijn tenzij hij stookt tot 30 graden met de ramen open) en dat de totale stookkost van het gebouw 1000 € is. Uw meter meet de 500€ die u effectief gebruikt, zijn meter meet foutief 5000€ omdat er veel water gepompt wordt zonder effect (en dus ook zonder effectief verbruik).

Maar de meters meten eenheden, geen euros. Daarom is de conclusie dat u 500/5500 gebruikt van het totaal en hij 5000/5500. Uit de berekening volgt dus dat u 9% van het geheel moet betalen en hij 91%. U betaalt dus 1000€ * 9% = 90€ ipv de 500€ die u effectief gebruikt en hij 1000*91% = 910€ ipv 500.

De reële verhouding kan licht anders liggen dan elk 500, bijvoorbeeld u 400€ en hij 600€, maar het feit blijft dat hij uw verbruik meebetaalt omdat het er voor de meters op lijkt dat er veel warm water naar zijn appartement gepompt wordt, terwijl het gewoon warm terug naar de ketel vloeit ipv zijn appartement te verwarmen. Maar dit kan ik van hieruit natuurlijk moeilijk zien, dat zou iemand ter plaatse moeten bekijken.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Tatiana
Offline
Afrekening
Beste, dit is dus niet het geval dat het warm water terug in de ketel vloeit ipv zijn appartement te verwarmen. Zijn probleem gaat er gewoon over dat het niet kan dat wij minder verwarming hebben als hem hij vindt ik zet mijn verwarming van die dag op iedereen moet dit doen maar de wet verplicht mij toch niet om verwarming te gebruiken! Hij vindt dus ook dat we te weinig warm water gebruiken aangezien van de periode 30/04/2010 tot 03/02/2011 dubbel zoveel eenheden op zijn meter heeft staan tegenover het eerste als hij meer warm water gebruik is dit toch zijn probleem! onze vraag is gewoon of hij die 1280 euro van zijn afrekening moet betalen aan de hand van de meters, als hij weigers wat kunnen we dan doen want wij gaan hier niet voor opdraaien is zijn huisbaas dan verantwoordelijk? vriendelijk bedankt
Quimmo
Offline
Het zal er van afhangen wie

Het zal er van afhangen wie een contract met wie heeft om de stookkosten te betalen. Ofwel is er ergens vastgelegd dat het de huurder rechtstreeks is en is het zijn probleem.

Ofwel is het de eigenaar die volgens het reglement van mede-eigendom voor het verbruik moet betalen en dit aan de huurder doorrekenen en is het een probleem van de eigenaar.

Maar hoe dan ook kan volgens mij een verschil in verbruik van meer dan een op tien niet juist zijn, hoe verschillend u uw verbruik ook inschat. En dan ziet u volgens mij de huurder terug op de rechtbank.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Van Wynsberghe Jan
Offline
Ik vermoed dat er bij jullie
Ik vermoed dat er bij jullie in het gebouw gewerkt wordt met zogenaamde uurmeters die als volgt werken. Als je de thermostaat opzet wordt er een driewegklep bediend die warm water naar de radiatoren laat stromen en dan begint de uurmeter te lopen. In sommige gevallen sluit die driewegklep niet of onvolledig en blijft de uurmeter lopen ook al zet je de thermostaat af met alle gevolgen van dien.

Dit is een totaal onbetrouwbaarsysteem systeem en jullie zouden dan best ook overschakelen naar een type elektronische warmteverdeler die op elke radiator geplaatst kan worden.
ND87
Offline
Afrekening?
Hallo Allemaal,

Ik ben een student in een studentehuis in Belgie en ook hier wordt met mazout gestookt. Nu wordt de uiteindelijke kosten berekend per gevulde tank en per kameroppervlakte(dit staat overigens niet in het huurcontract, maar wordt alleen mee gewerkt in de praktijk) . Er zijn dus geen meters om te zien wie precies wat verbuikt qua verwarming, warm water, etc. Nu heb ik een belachelijk hoge afrekening gehad en ik vroeg mij af of het terrecht is om op deze manier de verhuurders verantwoordelijk te stellen voor de rekening aan het einde van het jaar, aangezien er ook niet in het huurcontract vermeld staat hoe het mazout gebruik gemeten wordt. 

Groet, Nick.