Betaling dakkosten terugvorderen bij nieuwe eigenaars?

6 antwoorden [Laatste bericht]
Lynn
Offline

Ik woon zelf in een dakappartement in een gebouw met nog 2 verschillende eigenaars van appartementen en een vierde eigenaar voor de garage.

Tegen  2020 zouden alle woningen verplicht dakisolatie moeten hebben bij verhuur/verkoop, omdat deze anders onbewoonbaar worden verklaard (zo heb ik het begrepen).

De appartementen onder mij zijn 2 jaar geleden verkocht aan andere eigenaars waarop hun EPC staat 'dakisolatie onbekend'.
Dit staat op mijn EPC ook en ik heb toen beslist 4 jaar geleden om het dak op mijn kosten te isoleren, omdat de vorige eigenaars niet wouden bijbetalen en het niet te harden was voor mij.
Maar nu wilt de eigenaar onder mij zijn appartement verhuren, en komt deze materie dus terug naar boven omdat ik de enigste ben die dit kan bewijzen ahv de factuur.
In mijn ogen wisten ze toen bij aankoop van hun appartement dat het dak nog geïsoleerd moest worden en hopen ze nu dat ze niets moeten betalen aangezien dit al in orde is.
Sta ik recht in mijn schoenen: met dat ik nu vraag waar ik recht op heb? Namelijk mee bijdragen aan de factuur van toen? Desnoods het hele bedrag hoeft niet voor mij, maar toch iets als geste lijkt mij aangezien ze anders niet kunnen verhuren?
Hoe lossen we dit best op?
Alvast bedankt voor de tips

't appartement
Offline
vlieger gaat niet op!
U hebt het dak VIER jaar geleden laten isoleren (eigen vrijwillige beslissing).
De nieuwe eigenaars kochten hun appartement TWEE jaar geleden. 
Zij staan dus volledig buiten uw beslissing van twee jaar eerder. Ze kochten hun appartementen in de staat waarin ze, alsook het gebouw, zich bevonden op het ogenblik van hun aankoop.
U hebt geen poot om op te staan. Bovendien was het uw beslissing en niet een meerderheidsbeslissing van de mede-eigenaars.
Bespaar u de moeite...
Astrid Clabots
Offline
dakisolatie - kosten


Geachte


Ik vrees ook dat u met uw vraag weinig succes zult oogsten ...

Astrid CLABOTS
CLABOTS

Quimmo
Offline
Is niet eisbaar

Het lijkt me niet mogelijk dit te eisen, anderzijds vind ik uw redenering niet helemaal onfair, u heeft de kosten moeten doen omdat de rest het vertikte. Heeft u het al eens op een algemene vergadering naar voor gebracht?

Ze zitten inderdaad wel met het probleem dat zij vandaag geen bewijs hebben dat het dak geïsoleerd is, die sleutel heeft u in handen met de factuur. Gezien ze het appartement pas daarna gekocht hebben valt hen natuurlijk ook niets te verwijten, dus ik zou het zeker omzichtig aanpakken als u nog een goede verstandhouding met uw buren wil. Soms is het ook gemakkelijker te vragen een stuk vrijgesteld te worden van een volgende investering, bijvoorbeeld aan de ingang o.i.d., dan hen te vragen effectief geld op tafel te leggen.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

nescio1
Offline
heeft de Vlaamse overheid een goede ICT?

“……..zij vandaag geen bewijs hebben dat het dak geïsoleerd is, die sleutel heeft u in handen met de factuur. …”
 
 
http://www.keakeuringen.be/veelgestelde-vragen
 
 “………..Dit EPC blijft ook opgeslagen in het bestand van het Vlaams Energieagentschap……”
 
 
Het lijkt ons onlogisch dat bij het berekenen van een nieuw EPC binnen hetzelfde gebouw er geen terugkoppeling zou zijn naar reeds beschikbare gegevens voor het gebouw.
 
 
 
 
Wij menen ons te herinneren dat in de beginfaze van het EPC “slimmeriken” voor eenzelfde gebouw gelijktijdig EPC’s aanvroegen om dan totaal verschillende resultaten te bekomen, met als gevolg ernstige twijfel aan gans het opzet EPC en een drastische herziening (centralisatie) van de berekeningsmodules.
 
 
nescio1
Offline
kritiek EPC
Quimmo
Offline
Heeft de overheid een goede ICT?

Goede vraag, het zou knap zijn als er toch enkele dingen goed functioneren!

Maar op het EPC staat "dakisolatie onbekend" en ik neem aan dat de vraagsteller geen kosten heeft gemaakt op een nieuw EPC te laten opstellen na de werken, gezien het appartement toch niet verhuurd wordt.

Hoe dan ook, het blijft een vrij delicate situatie, maar voorzichtig proberen kan altijd.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom