Dikte van eventuele reeds aanwezige dakisolatie meten.

5 antwoorden [Laatste bericht]
Lydia
Offline
Beste

Bij ons zijn er nog steeds problemen m.b.t. het isoleren van het platte dak.

Er werden enkele offertes opgevraagd maar de meerderheid van de VME heeft deze afgekeurd met als uitleg dat ze eerst willen weten of er isolatie zit en hoeveel isolatie er dan reeds zit!

Daar komen ze na 2 jaar mee af want er werden al 2 offertes per jaar opgevraagd! Ze halen alles uit de kast om maar niet te moeten isoleren want ze hebben er geen voordeel bij omdat ze niet onder het dak wonen.

Het gebouw is gebouwd in 1980 en er werd 1 x een nieuwe roofing gelegd zonder bijkomende isolatie te steken (27 jaar geleden). 

De firma die de dakbedekking gelegd heeft die hebben de gegevens niet meer en de eigenaars die er toen woonden kunnen de factuur niet meer terugvinden!

Op mijn EPC staat dat de aanwezigheid van dak- en muurisolatie onbekend is dus dat helpt me ook niet verder.

Nu is mijn vraag hoe je dit kan laten vaststellen want ik woon onder het platte dak en in de zomer is de temperatuur hier voor een langere periode niet te harden (31 graden).

Alvast bedankt.
Quimmo
Offline
Destructief onderzoek

Best een "destructief onderzoek" laten uitvoeren. Ik ken de details niet, maar waarschijnlijk komt dat neer op het boren van een gat en kijken wat er in zit, daarna weer waterdicht maken.

Bij ons was het in elk geval een nuttige oefening, uit  het onderzoek bleek tenminste duidelijk waar we aan toe waren, de isolatie in 1 blok zal vol water. Uit het rapport bleek:

  • Blok C (450 m²) - bestaande isolatie 60 mm toereikend maar waardeloos omdat dampscherm afwezig is of slecht geplaatst
  • Blokken A en B (900 m²) - bestaande isolatie 60 mm is toereikend - dampscherm is efficient maar ontoereikend in het kader van de doelstellingen in het jaar 2020 die de Vlaamse overheid in 2007 heeft vooropgesteld in het Energierenovatieprogramma 2020

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

nescio1
Offline
graag betere regelgeving bij overheidsbeslag van 44,8% (2015)
Reeds meer dan drie jaar tracht ik een antwoord te krijgen op de vraag of ons gebouw zal voldoen aan de norm 2020.
 
Gegevens :
 
blok 6 appartementen, gebouwd in 1990 in functie van verwarming uitsluitend met electriciteit (accummulatoren).
Horresco referens.
Men kan er dan ook van uitgaan dat er reeds toen een uiterste zorg besteed werd aan de isolatie van het gebouw, zoals trouwens opgenomen in de aankoop- en basisakte.
 
 
Websites gaven onvoldoende inlichtingen en zelfs in e-mails aan de ”bevoegde autoriteiten” kreeg ik enkel verwijzingen naar de regels en werd in feite van het kastje naar de muur gestuurd.
 
In tegenstelling met b.v. bodemattesten (OVAM) heeft de wetgever geen duidelijke richtlijnen gegeven voor ”historische” toestanden.
 
 
Onlangs namen wij de draad terug op, moesten vaststellen dat er nog steeds onduidelijkheid heerst over wie er gemachtigd is een officieel document op te maken voor gebouwen waarvan de documentatie onvoldoende is. (geen PID e.a.)
 
 
 
Uit contacten, schriftelijk bevestigd door opstellers van EPC-certificaten, blijkt nu dat de oplossing ervan voor ons zou zijn een aanvraag te doen voor een EPC-certificaat en er voor te zorgen dat een ”destructief onderzoek” (kleine opening in de dakschil) gebeurt door een dakwekker in de gelijktijdige aanwezigheid van de opsteller EPC-certificaat.
 
Bij het opmaken van zijn verslag zal de deskundige EPC ook aanbevelingen formuleren om het dak te isoleren in de richting van de huidige nieuwbouwnorm.
 
 
Op deze manier zou u dus komen tot het door u gezochte basisdocument.
 
 
http://www.quimmo.be/nl/blog/vlaamse-dakisolatienorm-verplicht-appartement-verbod-verhuring
http://www.quimmo.be/nl/blog/vlaamse-dakisolatienorm-verplicht-appartement-verbod-verhuring
Het zal u bekend zijn dat onvoldoende dakisolatie voor alle appartementen geldt, ook voor het gelijkvloers.
 
 
Vergeet dan ook niet het dossier uit breiden met :
 
https://www.federale.be/Templates/NewsDetails.aspx?id=5204&menu=corporate&LangType=2067
 
Ook :
http://www.quimmo.be/nl/forum/juridisch/grote-werken-financieren-via-een-leningsoverkomst-met-een-financiële-instelling
 
 
Advotenkanoren bereiden zich nu reeds voor op klachten van een mede-eigenaar tegen de VME en de andere mede-eigenaars, die tegengestemd hebben betreffende renovatiewerken.
 
Wij denken b.v. aan gemakkelijk bewijsbare schadeclaims wegens de onmogelijkheid te verhuren.
 
Mooie nieuwjaarcadeau 1 januari 2020 voor de koppige mede-eigenaars (en de advocaten).
Lydia
Offline
dakisolatie
Bedankt voor de reacties. Nu weet ik hoe ik het verder moet aanpakken.

Ikzelf ben er ook al enkele jaren mee bezig en telkens laten ze uitschijnen dat het in orde is om dan weer met iets nieuws over de brug te komen. 

Uiteraard wil ik dit het liefst zo oplossen maar als dit zo doorgaat zal ik ook niet aarzelen om na 1/1/2020 de nodige stappen te ondernemen.
naicwill
Offline
http://www.quimmo.be/nl/forum
Quimmo
Offline
Uit de wet

De beste aanpak is nog steeds in overleg met uw mede-eigenaars, maar indien ze u blijven dwarsbomen kan u nog altijd beroep doen op de wet op de mede-eigendom: "Wanneer in de algemene vergadering de vereiste meerderheid niet wordt gehaald, kan iedere mede-eigenaar aan de rechter de toestemming vragen om zelfstandig op kosten van de vereniging, dringende en noodzakelijke werken uit te voeren aan de gemeenschappelijke gedeelten."

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom