Factuur watermaatschappij

2 antwoorden [Laatste bericht]
DEGO
Offline
De appartementen / commerciële ruimtes beschikken over een individuele tussenmeter voor de berekening van het waterverbruik om alzo een correcte (?) verdeling te kunnen maken van de waterfactuur (op basis van de officiële watermeter van Pidpa).

Twee eigenaars hebben ondertussen beslist om zelf een officiële watermeter te laten installeren door Pidpa, hetgeen ondertussen is gebeurd (omwille van het feit dat in de afgelopen vijf jaar meerdere tussenmeters zijn defect geraakt en zijn vervangen - en inderdaad, met een forfaitaire aanslag aan deze eigenaars als gevolg).

Nu, de factuur van Pidpa voorziet behalve de afrekening op basis van het waterverbruik, ook een vast forfait (evenredig te verdelen tussen de mede-eigenaars).

In de garagezone zijn er twee haspels geïnstalleerd voor in geval van brand, aangesloten op het net van Pidpa.  Ook de voormelde eigenaars met een eigen Pidpa meter hebben staanplaatsen in de garagezone.  Tot nog toe werd het forfait niet aangerekend aan deze eigenaars, alhoewel zij in geval van brand, toch ook het nut hebben van deze brandbeveiliging, en de gemeenschap bij blussingswerken het verbruik van het water zal aangerekend worden.

Is het niet meer dan logisch dat deze eigenaars ook hun deel bijdragen in het forfait van de watermaatschappij? Graag uw advies.

Met vriendelijke groeten,

DEGO

Quimmo
Offline
Dat lijkt me evident

Indien ik uw beschrijving goed begrijp.

De watermeter lijkt me een onvermijdbaar deel van de gemeenschappelijke delen, m.a.w. zelfs indien iedereen een individuele watermeter zou plaatsen is de algemene watermeter nog steeds nodig voor de gemeenschappelijke delen. Waarschijnlijk niet enkel voor de brandhaspels maar ook voor de kuisploeg?

In dat geval lijkt het me evident dat de vaste kosten mee betaald worden door alle mede-eigenaars, ook dezen die een individuele aansluiting hebben. Tenminste, indien deze vaste kosten niet afhankelijk zijn van het aantal eigenaars wat op deze teller hangt, anders is het misschien een ander verhaal.

Een beetje vergelijkbaar met de elektriciteit: ook wanneer iedereen een individuele aansluiting heeft, is er nog steeds een centrale teller voor de liften en garages, waarvan alle eigenaars in de vaste kosten delen.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Van Wynsberghe Jan
Offline
Dat is inderdaad zo. De vaste
Dat is inderdaad zo. De vaste kosten en het verbruik op de meter moeten beschouwd worden als gemeenschappelijke kosten.