Kosten Syndicus

1 antwoord [Laatste bericht]
onwetendemedeei...
Offline

Beste,
Ik woon in een klein appartementencomplex met een beperkt aantal kavels. Zelf ben ik mede-eigenaar in dit complex van 1 kavel.
Tot voor kort kregen we elk jaar van onze syndicus (ook een mede-eigenaar) een overzicht van saldo wat betreft uitgevoerde betalingen.
Wij bezitten dit appartement nu het 3e jaar en we merken elk jaar dat de kosten die de syndicus ons bezorgt omhoog gaan.

We hebben enkel bij de jaarvergadering een overzicht van de kosten maar nergens "bewijzen/afschriften" hiervan ontvangen

  • * is een syndicus verplicht om bij zijn saldoverzicht ook afschriften, facturen, e.a. te bezorgen?
  • * mogen we de syndicus ook "challengen" wat betreft blokpolis, aangezien ik zeker ben dat dit mits onderhandeling bij andere instanties goedkoper kan?
  • * Voor kosten van onderhoud gebouwen en onderhoud parking wordt er jaarlijks bijna 1500 euro gerekend (voor een klein appartementencomplex) mogen we hiervan ook bewijzen zien?
  • Verder staan er ook nog onkosten op zoals nieuwjaar voor de poetsvrouw alsook administratiekosten van 300 euro waardoor de syndicus zichzelf misschien wil vergoeden. Zou ie dan deze kosten moeten bewijzen? Mag dit zomaar, volgens mij is dit een verdoken kost om op die manier niet als bezoldigde syndicus door het leven te moeten gaan (met bijhorende belastingen)
  • Alvast dank voor julle antwoorden.
  •  
Quimmo
Offline
U mag altijd alles inkijken

Wet op de mede-eigendom: "Het is de opdracht van de syndicus ... 11° het de mede-eigenaars mogelijk te maken inzage te nemen van alle niet private documenten of gegevens over de mede-eigendom, en wel op alle wijzen die zijn bepaald bij het reglement van mede-eigendom, of door de algemene vergadering;"

De syndicus is niet noodzakelijk verplicht alle facturen mee te geven met de afrekening, maar u kunt ten alle tijde inzage hierin vragen. U bent als VME trouwens ook verplicht van jaarlijks een commissaris van de rekeningen aan te duiden die belast is met de controle van de boekhouding van de VME. Deze zou dan sowieso de nodige controles moeten doen en hiervan verslag uitbrengen.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom