Onderhoud, keuring rookluiken, noodverlichting

7 antwoorden [Laatste bericht]
De moor koen
Offline
Geachte,
weet er iemand of de keuring van automatische rookluiken verplicht is, zoja welke periodieke datums, of mag je dit zelf uittesten en is het noteren ervan in logboek voldoende? Idem voor de noodverlichting.... 
alvast bedankt voor de info
e.d.v.
Offline
Keuring rookluiken en noodverlichting
Rookluiken en noodverlichting moeten jaarlijks gecontroleerd worden door een erkend organisme (zoals ook voor de liften). Het volstaat dus niet het zelf te doen.
Emiel D.V.
Erikske
Offline
Rookluiken
Noodverlichting  moet jaarlijks nagekeken worden in bedrijven niet in VME,wat niet inhoudt dat je niet moet zorgen dat ze werken. Maar dit onderhoud kan je zelf uitoveren.
Wat rookluiken betreft ben ik nog niet zeker.
 
e.d.v.
Offline
Noodverlichting
Aangezien noodverlichting verplicht is in appartementgebouwen, ben ik van mening dat de controle ook verplicht is en uit te voeren door een erkend organisme, ook al staat dat stricto senso niet in de wet. De 'zelfcontrole' heeft onvoldoende of geen juridische waarde omdat je niet kan bewijzen dat de controle 1° uitgevoerd is (zelf al is het genoteerd) en 2° uitgevoerd is volgens de 'regels van de kunst'. De aansprakelijkheid van de VME komt hierdoor in het gedrang bij ernstig incident.
Niemand belet u natuurlijk om een tussentijdse controle te doen maar als goede huisvader wil ik dat risico niet lopen om aansprakelijk gesteld te worden.
Voor mij primeert de veiligheid.
Emiel D.V.
Hansvdl
Offline
Wij doen de jaarlijkse
Wij doen de jaarlijkse keuring van de noodverlichting zelf. Dat bespaart ons zo'n € 300/jaar. Er wordt een rapport opgemaakt dat naar de syndic wordt gestuurd. Ik heb de keuring door een erkende organisatie zelf één keer meegemaakt en dat is kinderlijk eenvoudig. De wet zegt bovendien dat de keuring uitgevoerd moet worden door een technisch bekwaam iemand (of zoiets). Ik ben zelf ingenieur en technisch voldoende competent om zo'n keuring te doen. Het gaat bij ons om een appartementsgebouw van 13 kavels en een loftgebouw van 8 kavels.
Alleen als er reparaties moeten worden doorgevoerd laten wij dit doen door een erkende firma.
e.d.v.
Offline
Controle noodverlichting
Het is inderdaad technisch gezien niet zo ingewikkeld, maar wees wel bewust van de verantwoordelijkheid die u op zich neemt. Lees eens het document op volgende link
www.etaplighting.com/...noodverlichting/Maintenance%20whitepaper_NL.pdf.
Emiel D.V.
nescio1
Offline
zich arm betalen aan controles
RVM Freddy
Offline
Noodverlichting
Wettelijk is het eenvoudig : het moet functionneren en de batterijen moeten voldoende zijn om de lamp één uur te laten branden.

Er bestaan verschillende normen en meestal NBN EN 50172 die nog niet in een KB werd gepubliceerd, maar toch aangeraden door velen.  

Een maandelijkse controle is enkel de vaste rode ledlampen nazien, wat betekent dat de batterijen moeten vervangen worden.  Een jaarlijkse controle is strenger en vraagt een werkelijke simulatie van netspanningsonderbreking.

Wij hebben (2 VME + gemeenschappelijke parking) 285 noodlampen !  Een jaarlijkse controle door een erkende firma = ± € 10/st. hetzij € 2.850.  Zelf doen is gratis en indien de maandelijkse controles ook uitgevoerd zijn (2 uur in ons geval) is het vervangen van de batterijen ook verdeeld.

Een Schneider batterij kost ons € 90,75 via de erkende firma, € 37,5 + plaatsing bij gewoon elektricien, en € 32,50 door rechstreekse e-aankoop en zelf vervangen.

Het vervangen zelf is zeer eenvoudig bij Schneider (gewoon klipsen), moeilijker bij Van Lien.

Een post die veel kan kosten, veel minder indien men het zelf doet.

Freddy