Regenwaterput - verdeling kosten

2 antwoorden [Laatste bericht]
Brenda Servranckx
Offline

Beste,

Als syndicus en mede-eigenaar van een appartementsgebouw zitten wij rond dit thema op heden in een impasse met onze buren.
Het betreft 2 aaneengrenzende appartementen. Onze buren hebben problemen met de afvoer van het regenwater naar de waterput op hun eigendom. De put zelf en de afvoeren ernaar toe dienen dringend vervangen te worden want op heden geeft dit waterschade in de kelders van de buren, in onze kelders is alles in orde. Op vraag van de buren is een lekdetectie firma langs geweest. Zij raden ten zeerste de herstelling aan. Ook stond in hun verslag dat er een afvoer van ons regenwater naar deze put loopt en dat zij dit verder willen onderzoeken na akkoord van onze VME.
Het klopt inderdaad dat een regenpijp van ons appartement op de scheiding van beide appartementen naar de regenput loopt.
Zonder overleg geven de buren en hun mede-eigenaar syndicus aan dat wij in alle kosten moeten bijdragen omdat ons hemelwater mee in de put terecht komt en mee heeft bijgedragen tot de schade op hun eigendom. Hierover is geen overleg geweest, het wordt gewoon geeist. 
Wat zijn hier de wettelijke bepalingen hierrond?
Alvast bedankt voor de feedback! 
 

Quimmo
Offline
Wie gebruikt het water?

Ik ken de wetgeving rond erfdienstbaarheden niet goed genoeg, hopelijk passeert er nog iemand in deze discussie die dit kan toelichten. Vindt u zelf in uw statuten iets terug over deze afvoer en/of waterput?

Uw beschrijving doet bij mij wel de vraag opkomen wie "geniet" van het regenwater? Indien uw buren dit gebruiken voor hun toilet, onderhoud, enz. en u niet, dan hebben zij er ook voordeel bij. Indien uw afvoer naar elders omgeleid zou worden, hebben zij in de zomer dan nog genoeg regenwater voor hun verbruik? Ik denk dat er wel onderscheid gemaakt moet worden tussen het thema "afvoer", waar beide partijen nut van hebben en het thema "regenwaterput" waar (misschien) enkel uw buren iets aan hebben. In dat geval lijkt het mij in elk geval eerlijk (wat niet steeds gelijk is aan wettelijk) dat u zou bijdragen in de kosten van wat nodig is om de afvoer te verzekeren maar niet in de kosten van de functie waterput. Of zie ik dat verkeerd?

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Astrid Clabots
Offline
Regenwaterput - lek - schade - VME - buren


Geachte

Geen op zich staand probleem ... onlangs nog , elders te lande , gehoord...
Het lijkt mij cruciaal dat u allen nagaat :

*hoe de eigendomsrecht, genotsrechten, eventuele erfdienstbaarheden zijn omschreven in
statuten en eigendomsakten.
* dat er tegensprekelijke vaststellingen gebeuren, inderdaad in éénieders aanwezigheid (of vertegenwoordiging).

Vervolgens liggen er veel kaarten op tafel om tot een correcte oplossing te kunnen komen.

Astrid CLABOTS
CLABOTS Advocaten