RESERVEFONDS

4 antwoorden [Laatste bericht]
rita
Offline
Wij wonen in een appartementsgebouw met 8 appartementen.  Ons reservefonds is momenteel 17000 euro (gebouw is van 1992).  Er is geen lift en geen gemeenschappelijke verwarmingsketel of andere gemeenschappelijke installaties., dit dient enkel voor eventuele schade aan dak of muren.    Enkele medeeigenaars willen het reservefonds nog verhogen.  Hoe hoog moet dit fonds zijn en moet er geen plafond vastgesteld worden ?  Bestaan er berekeningen om de grootte van het reservefonds te bepalen ?
Quimmo
Online
Geen definitieve methode

Ik ken persoonlijk geen vaste berekeningswijze om de grootte van een reservefonds te bepalen (in elk geval is het een goede zaak dat u er een heeft). Ik neem aan dat syndici met vele gebouwen in beheer wel bepaalde vuistregels hebben om, per type gebouw, een ideale grootte vast te stellen. Ik heb al eens een vuistregel gezien van 1% van de herbouwwaarde van het gebouw, per jaar te sparen, maar dat lijkt me misschien wat te simpel.

Ik denk dat het vooral een zaak van gezond verstand is. U zou moeten proberen in te schatten welke risico's er de volgende jaren aankomen en wat deze zouden kunnen kosten. Denk aan muren en daken, maar ook bijvoorbeeld aan terrassen. Aan een plat dak zullen in de meeste gevallen eerder kosten komen dan aan een klassiek pannendak. Op termijn willen wij bij Quimmo.be ook dergelijke prijzen in onze prijsdatabank ter beschikking stellen, maar daken of muren zitten er vandaag nog niet in. Als u nu gewoon richtprijzen wil hebben per vierkante meter, kan een aannemer u daar waarschijnlijk wel voor de vuist weg een prijsvork voor geven.

Vraag ook eens aan de mede-eigenaars die het willen verhogen op welke berekeningen ze zich baseren.

Het hangt er ook van af of uw mede-eigenaars kapitaalkrachtig zijn of niet. Indien wel, dan kunnen ze grotere schokken opvangen zonder extra reservefonds. En zullen ze waarschijnlijk ook geen groot reservefonds willen, gezien ze bij een eventuele verkoop dit 'spaargeld' kwijt zijn.

Indien er minder kapitaalkrachtige zijn kunt u best wel een groter fonds voorzien, zoniet riskeert u zelfs belangrijke herstellingen niet goedgekeurd te krijgen op een algemene vergadering.

Lees ook onze 15 min inleiding tot mede-eigendom
____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom

Van Wynsberghe Jan
Offline
reservefonds
Om het reservefonds samen te stellen vertrekt men meestal van een afschrijvingstabel. Bijv. voor een gebouw met plat dak gaan we ervan uit dat de levensduur tussen de 20 en 25 jaar is. Stel het vernieuwen van een dak kost vandaag € 15.000,00 en we houden er rekening mee dat de bouwkostprijzen jaarlijks stijgen met bijv. 5%. De te verwachten kostprijs na 20 jaar bedraagt dan € 30.000,00. Hieruit volgt dan dat we er naar streven om jaarlijks € 1.500,00 te sparen om na een periode van 20 jaar € 30.000,00 gespaard te hebben te verhogen met de intresten. Dit principe kan toegepast worden op alle technische uitrustingen van het gebouw.

Persoonlijk vind ik dat onze wetgever hier een kans gemist heeft. In Nederland is een syndicus verplicht om een onderhoudsplanning te maken op lange en korte termijn met daaraan gekoppeld een reservefonds. Dit maakt het gemakkelijker om gebouwen beter te onderhouden en de waarde van het gebouw in stand te houden en te verbeteren in tijd.
rita
Offline
RESERVEFONDS

Bedankt voor de info.