RESERVEFONDS

4 antwoorden [Laatste bericht]
hejacobs
Offline
opbouwen reservekapitaal is sinds 2019 eindelijk bij wet verplicht (met 4/5 tegenstemmen kan dit op de av ongedaan worden gemaakt),

het beste is natuurlijk een meerjaren begroting te maken zodat je precies kan inschatten welk bedrag je wanneer nodig hebt en daarop de jaarlijkse opbouw te berekenen

maar het moet minstens 5% zijn van de jaarlijkse algemene onkosten, die zijn bij ons 12.000€/jaar dat betekent dus maar 600€/jaar, dit is toch veel té weinig??
wetende dat onze schilderkosten weldra 18.000€ gaan zijn

er is dus geen (wettelijke) manier om de jaarlijkse bijdrage op reële cijfers te bepalen?
 
SIEBE
Offline
reservefonds
Bij akkoord AV om een reservefonds aan te leggen legt de wetgever een min. van 5% op de algemene jaarlijkse onkosten voorbije boekjaar.
Niets houdt de AV tegen om voor het komende boekjaar een hogere bijdrage te vragen ( minder mag niet ).

Een reservefonds wordt opgebouwd en is dus niet van vandaag op morgen een groot kapitaal.
De schilderkosten van € 18.000 zullen toch op de laatste AV gekend geweest zijn.
Dus was daar een mouw aan te passen : ofwel de toelating voor de syndicus om een extra opvraging te doen om de werken te financieren.
Ofwel een éénmalige verhoging van het werkkapitaal ( met als voordeel dat dit bedrag recupereerbaar is bij de verkoop appartement ). Dus bovenop de maandelijkse provisies, een extra bijdrage werkkapitaal.
Ofwel een éénmaligeverhoging van die 5% reservekapitaal voor dit jaar ( rekening houdend met de schilderwerken ).

Hier tussen staan dus mogelijke oplossingen. Moeten wel gestemd worden op de AV.
hejacobs
Offline
thx!
inderdaad, maar de meerderheid zijn "iets oudere" mensen die hun geld niet in een pot willen steken (waar blijft dat dan ;-)
en als er betaald moet worden zullen ze wel zien,
en idem voor de 3 verhuurders (één staat er nu te koop, dus die nieuwe eigenaars zullen wel verschieten dat de pot leeg is
SIEBE
Offline
#2
Zoals ik verschillende mogelijkheden aanhaalde, kan men deze groep overhalen om die kosten te doen langs een extra werkkapitaal injectie. Dan zijn zij zeker dat het bij verkoop, overlijden ... terugkomt, dat is hun grootste zorg. De gemaakte kosten ( mogelijk gemaakt door deze verhoging ) worden toch jaarlijks verrekend in de jaarafrekening. Dus iedereen tevreden.

Het is zeker een item dat gevoelig ligt bij verschillende leeftijdsgroepen; maar redelijke oplossingen bestaan.

Men kan bv. ook een renovatielening op de VME afsluiten = zeer voordelige tarieven en dikwijls ook nog fiscaal aftrekbaar voor de eigenaar ( volgens zijn quotiteit ).
hejacobs
Offline
thx again
is nu heel duidelijk ;-)
maar of het gaat lukken, is iets heel anders