SCHADE AAN APPARTEMENT DOOR CONSTRUCTIEFOUT BOUW

5 antwoorden [Laatste bericht]
LAURENT
Offline
Wegens een constructiefout aan een appartementencomplex heeft een eigenaar aan zijn appartement water-en vochtschade. De brandverzekering weigert tussen te komen voor de geleden schade.
Vraag : moet de geleden schade aan het appartement betaald worden door de mede-eigenaars ?
In een appartementsgebouw heeft iemand op de bovenverdieping aan de zijkant van een dakkapel - dak een schouw laten plaatsen voor het plaatsen van een verwarmingscassette.  Dit werd niet aangevraag en is ook niet toegelaten via de basisakte. Kan iema
deskundige
Offline
Ik neem aan dat de 10-jarige
Ik neem aan dat de 10-jarige aansprakelijkheid van de verkoper/aannemer/architect verstreken is.

De vereniging van mede-eigenaars wordt als bewaarder van de zaak aanzien wat maakt dat bij schade veroorzaakt aan een privatief kavel en dit tengevolge van een gemeenschappelijke oorzaak, de kosten voor het wegnemen/herstellen van de oorzaak dito het vergoeden van de geleden schade, door de vereniging van mede-eigenaars (en dus door alle eigenaars) dient te gebeuren.
Lieve en Marc
Offline
Schade
Wij hebben ook zo' n situatie gekend en hebben als volgt gewerkt.
Als U als eigenaar/ bewoner zelf een verzekering hebt kan U eerst Uw eigen verzekering aanspreken voor de geleden schade.
Deze dient, in geval van toepassing en als alles in orde is, de schade in Uw appartement uit te betalen en kan zich dan wenden tot de verzekering van het gebouw of tot de VME, doch ik, als particulier, dien normaliter door mijn eigen verzekering hiervoor vergoed.
Dat een algemene verzekering van een gebouw niet wil tussenkomen horen we al eens meer en doet ons toch vragen stellen over ons verzekeringswezen.
Nota: ik ben geen verzekeringsexpert.
Lieve en Marc
Roel De Cleermaecker
Offline
Als er sprake is van een
Als er sprake is van een verborgen gebrek, kan eventueel nog actie worden ondernomen tegen de aannemer. Wel binnen korte termijn uiteraard.

_____________________________________________
- Antwoord van een Quimmo.be partner
Roel DE CLEERMAECKER is advocaat, met specialisatie in mede-eigendom
 

DEGO
Offline
Verzekering
Beste Lieve en Marc,
De algemene verzekering van het gebouw, beter bekend onder de naam "blokpolis", waarborgt meestal behalve het klassieke brandrisico, ook waterschade.  De schade ten gevolge van de insijpeling van water langs het dak (gevolgschade) is verzekerd, de oorzaak niet (versleten dak zal op eigen kosten moeten vervangen worden).

Een verzekeringspolis dient niet in vraag te worden gesteld als de (overeengekomen) waarborgen worden onderschreven bij een degelijke en erkende verzekeraar.  De verzekeringsbemiddelaar kan u hierbij zeker het best advies verlenen.

Met vriendelijke groeten,

DEGO

laspiaggia
Offline
langs gevel?
Gaat het hier misschien om een waterinfiltratie via de gevel? Want in dat geval weigeren quasi alle maatschappijen volgens hun algemene voorwaarden tussen te komen...